Harry, sussexi herceg

(1984 – )

Henry Charles Albert David 1984. szeptember 15-én született Charles walesi herceg és felesége, Diana második gyermekeként.

Bátyjához, Williamhez hasonlóan ő is állami iskolába járt. Az általános iskola után felvételt nyert az Eton College-ba, ahol földrajzot, művészettörténetet és művészetet tanult. A középiskolai évek alatt kitűnt sportteljesítményével, különösen a rögbit, a krikettet és a lovaspólót kedvelte.

Első nap az óvodában (1987)

Diana tudatosan máshogy nevelte gyerekeit, mint a királyi család általában, hivatalos programjait is igyekezett úgy szervezni, hogy mindig jusson ideje rájuk. Elvitte őket  McDonald’s-ba, a Disney World-be, de AIDS betegeket gondozó klinikákra és hajléktalanszállókra is.

Harry 12 éves volt, amikor 1997-ben édesanyja, Diana autóbalesetben elhunyt. Egy rövid időn keresztül többször szerepelt a sajtóban kirívó viselkedése miatt (kannabiszt szívott, alkoholt fogyasztott, pedig még nem volt 18 éves, összeverekedett az őt követő paparazzikkal, stb). A baleset 20. évfordulója alkalmából egy édesanyjáról szóló dokumentumfilmben beszélt először arról, hogy az elfojtott gyász, az ezzel járó agresszió hogyan hatott ki az életére, a munkájára, magánéletére, sőt a mentális állapotára is. Az agresszió levezetésében sokat segített, hogy elkezdett boxolni, de végül bátyja, William javaslatára szakemberhez fordult, akinek köszönhetően fel tudta dolgozni a történteket.

Érettségi után egy évig utazgatott. Bejárta Ausztráliát, Afrikát, majd Lesothóban elkészítette a The Forgotten Kingdom (Elfeledett királyság) című dokumentumfilmet, és végül Argentínában pihent.

2005-ben kezdte meg tiszti tanulmányait a Sandhurst-i Királyi Katonai Akadémián. Egy évvel később, immár hadnagyként lépett be a Brit Hadseregbe.

Harry herceg Afganisztánban

2007-ben az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma bejelentette, hogy Harry herceg egységét Irakba küldik harci szolgálatra, de nem sokkal később visszavonták ezt a döntést, mert félő volt, hogy a herceg jelenléte kiemelt célponttá tenné őt és egységét is.

2008-ban elterjedt a hír, hogy Harry Afganisztánban teljesít szolgálatot mint légi irányító. Másnap biztonsági okokból vissza is hívták hazájába.

Ezután helikoptervezetői kiképzésre jelentkezett. 2011-ben letette a helikoptervezetői vizsgát és képesítést szerzett az WAH-64 Apache harci helikopterek vezetésére, ezzel egyidőben századossá léptették elő. 2012-ben immár Apache pilótaként részt vett egy újabb afganisztáni bevetésen. 2013-ban Apache repülőgépkapitányi minősítést szerzett.

2014-ben Harry herceg tevékenyen részt vett az ő maga ötletéből létrehozott első, londoni Invictus Games (vagyis a “Legyőzhetetlenek játéka” nevű) nemzetközi sportesemény szervezésében, amelyen 13 ország sérült és beteg veteránjai, illetve még szolgálatban álló, de sérült katonai versenyeznek egymással több sportágban.

2015-ben a Kensington Palota szóvivője bejelentette, hogy a herceg elhagyja a fegyveres erőket, de megtartja kapitányi rangját. Katonai karrierjének utolsó heteiben az Ausztrál Védelmi Erőknél teljesített szolgálatot.

A királyi család hagyományát követve ő is számos szervezet védnöke, ezek között van pl. a Wellchild, amely beteg gyerekeket támogat, a Walking with the Wounded, amely sérült veteránoknak segít és a karitatív Royal Foundation, amelyet Harry bátyjával, Williammel együtt alapított.

2016-ban ismerte meg Meghan Markle amerikai színésznőt, akivel 2018. május 19-én keltek egybe a Windsori kastély Szent György kápolnájában. Nászajándékként azt kérték a meghívottaktól, hogy adakozzanak az általuk kiválasztott hét jótékonysági szervezet egyikének.

Harry és Meghan az oltárnál

2019. május 6-án született meg kisfiuk, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, aki a trónöröklési sorrendben Harry után a 7. helyen áll.

Archie keresztelőjét 2019. július 6-án tartották a Windsor kastély privát kápolnájában, szűk körben, mindössze 25 meghívott vendéggel. Mindkét hivatalos képet Chris Allertonnak köszönhetjük, az első a kastély zöld társalgójában készült, míg a második a Rózsakertben. A társalgóban lévő fotón Charles és Camilla, William és Kate, Meghan édesanyja Doria Ragland, valamint Diana két nővére: Lady Sarah McCordquodale és Lady Jane Fellowes látható a kis család körül. A keresztszülők mindannyian úgy döntöttek, hogy nem szeretnének hozzájárulni nevük nyilvánosságra hozatalához.

2020 januárjában Harry és Meghan bejelentették, hogy visszalépnek a Korona nevében történő munkavégzéstől, és pénzügyileg függetlenné szeretnének válni, megosztva idejüket Észak-Amerika és Nagy-Britannia között folytatva a továbbiakban is jótékonysági munkájukat. Sajnos az általuk eredetileg felvázolt modell a királyi család számára elfogadhatatlan volt (hisz senior, dolgozó royalként nem lehetnek pénzügyileg függetlenek), így kénytelenek voltak meghozni ezt a drasztikus döntést. 2020. március 31-én új életet kezdtek Los Angelesben, miután már pár hónapon keresztül Kanadában éltek.

2020. április elejétől egy átmeneti, 12 hónapig tartó időszak következik majd annak biztosítására, hogy a megállapodás értelmében hozott döntések minden érintett fél számára működjenek és elfogadhatóak legyenek.
A pár minden eddigi címét megtartja, ám ezeket nem fogják használni (Sussex hercege, Dumbarton grófja, Kilkeel bárója – illetve Meghan esetén ezek női megfelelője), akárcsak az Ő Királyi Fensége megszólítást.
Ami a katonai rangokat illeti, Harry megtartja a saját jogon szerzett rangjait (Major, Lieutenant Commander, Squadron Leader), ám ebben a 12 hónapos átmeneti időszakban a tiszteletbeli katonai pozícióit nem fogja használni.

Harry és Meghan 2021. február 14-én jelentették be, hogy Archie kistestvért kap, Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor 2021. június 4-én 11:40-kor született Santa Barbarában.

Risultato immagini per harry meghan baby announcement
fotó: Misan Harriman

Kapcsolódó cikkek:

Megszólításai/címei az évek során:

1984. szeptember 15. – 2018. május 19. (esküvő): Ő Királyi Fensége Henry wales-i herceg (HRH Prince Henry of Wales)

2018. május 19. óta: Ő Királyi Fensége Sussex Hercege (HRH The Duke of Sussex)