Meghan, sussexi hercegné

(1981 – )

Rachel Meghan Markle 1981. augusztus 4-én született Los Angelesben. Édesanyja Doria Ragland szociális munkás és jógaoktató, édesapja az ír származású Thomas Markle Sr. nyugdíjas televíziós stúdió világítástechnikus. Szülei elváltak, amikor Meghan még csak 6 éves volt, két idősebb féltestvére van apja első házasságából: Samantha Markle és Thomas Markle Jr.

Gyerekkorát Hollywoodban töltötte és magániskolákba járt. 11 évesen feminista kiáltványt fogalmazott meg egy szexista tisztítószer-reklám miatt, amelynek következményeként a Procter & Gamble megváltoztatta televíziós hirdetését.

A Northwestern University-n szerezte mindkét diplomáját (színház és nemzetközi tanulmányok), egy szemesztert Madridban tanult, majd gyakornoki idejét Buenos Airesben töltötte az Amerikai Nagykövetségen.

Színészi karrierje elején csak kisebb szerepeket kapott, és erről később így nyilatkozott: “Nem voltam elég színesbőrű, hogy fekete szerepet kapjak, és nem voltam elég fehérbőrű sem, hogy fehér szerepet kapjak, így valahol megragadtam középen, mint valami etnikai kaméleon, akinek senki nem ad munkát”

Végül 2011 júliusában a Suits (Briliáns elmék) című sorozatban kapott szerepet, és ez hozta meg neki a hírnevet. Hét évadon keresztül játszotta a félvér Rachel Zane szerepét.

Ugyanebben az évben (2011) házasodtak össze barátjával Trevor Engelsonnal, akivel 2004 óta voltak együtt. A házasság rövid életűnek bizonyult, 2013-ban váltak el.

Ezt követően Cory Vitiello sztárséffel volt 2 évig, de ennek a kapcsolatnak is vége szakadt 2016 májusában.

2014 óta blogot vezetett “The Tig” néven, amelyben utazásról, ételekről, divatról és egyéb, a szívéhez közel álló témáról írt. Ahogy az őt követők közössége nőtt, többen csatlakoztak a csapatához: jógaoktatók, étkezési szakemberek, sminktanácsadók. Ha csak a számokat nézzük, Instagramon 3 millió követője volt, Facebookon 800 ezer, míg Twitteren 350 ezer, így ez az eredetileg hobbiblogként indult oldal már jelentős bevételt is generált. A “The Tig” blogot 2017 áprilisában szüntette meg, míg a többi közösségi média oldalát 2018 januárjában.

2016 májusában ismerkedett meg Harry herceggel, egy közös barátjuk által szervezett vakrandin. Első közös hivatalos megjelenésük több mint egy évvel később volt, 2017 szeptemberében, a torontói Invictus Games során, amelynek Harry az alapítója és védnöke is egyben.

2017. november 27-én jelentették be az eljegyzésüket, és ezzel egy időben Meghan visszavonult a színészettől. Kérvényezte a brit állampolgárságot és megkeresztelkedett az Anglikán egyház rítusa szerint (előtte protestáns volt).

2018. május 19-én házasodtak össze a Windsor kastélybeli Szent György Kápolnában. A televíziós közvetítést állítólag 50 millióan követték világszerte. A Királynőtől e jeles alkalomra a Sussex hercege és hercegnéje címet kapták.

2019 áprilisáig a Kensington Palota területén lévő Nottingham Cottage-ben éltek, innen költöztek át a Windsor kastély közelében lévő Frogmore Cottage-be.

2019. május 6-án született meg kisfiuk, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, aki a trónöröklési sorrendben Harry után a 7. helyen áll.

Archie keresztelőjét 2019. július 6-án tartották a Windsor kastély privát kápolnájában, szűk körben, mindössze 25 meghívott vendéggel. Mindkét hivatalos képet Chris Allertonnak köszönhetjük, az első a kastély zöld társalgójában készült, míg a második a Rózsakertben. A társalgóban lévő fotón Charles és Camilla, William és Catherine, Meghan édesanyja Doria Ragland, valamint Diana két nővére: Lady Sarah McCordquodale és Lady Jane Fellowes látható a kis család körül. A keresztszülők mindannyian úgy döntöttek, hogy nem szeretnének hozzájárulni nevük nyilvánosságra hozatalához.

2020 januárjában Harry és Meghan bejelentették, hogy visszalépnek a Korona nevében történő munkavégzéstől, és pénzügyileg függetlenné szeretnének válni, megosztva idejüket Észak-Amerika és Nagy-Britannia között folytatva a továbbiakban is jótékonysági munkájukat. Sajnos az általuk eredetileg felvázolt modell a királyi család számára elfogadhatatlan volt (hisz senior, dolgozó royalként nem lehetnek pénzügyileg függetlenek), így kénytelenek voltak meghozni az alább részletezett drasztikus döntést. 2020. március 31-én új életet kezdtek Los Angelesben, miután már pár hónapon keresztül Kanadában éltek.

2020. április elejétől egy átmeneti, 12 hónapig tartó időszak következik majd annak biztosítására, hogy a megállapodás értelmében hozott döntések minden érintett fél számára működjenek és elfogadhatóak legyenek.
A pár minden eddigi címét megtartja, ám ezeket nem fogják használni (Sussex hercege, Dumbarton grófja, Kilkeel bárója – illetve Meghan esetén ezek női megfelelője), akárcsak az Ő Királyi Fensége megszólítást.
Ami a katonai rangokat illeti, Harry megtartja a saját jogon szerzett rangjait (Major, Lieutenant Commander, Squadron Leader), ám ebben a 12 hónapos átmeneti időszakban a tiszteletbeli katonai pozícióit nem fogja használni.

Harry és Meghan 2021. február 14-én jelentették be, hogy Archie kistestvért kap, Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor 2021. június 4-én 11:40-kor született Santa Barbarában.

Risultato immagini per harry meghan baby announcement
fotó: Misan Harriman

Kapcsolódó cikkek:

Meghan férje, Harry herceg

Megszólításai/címei az évek során:

1981. augusztus 4. – 2018. május 19. (esküvő): Rachel Meghan Markle

2018. május 19. óta: Ő Királyi Fensége Sussex Hercegnéje (HRH The Duchess of Sussex)

Érdekességek:

  • A kanadai Reitmans két egymást követő évben is (2015 és 2016) általa megálmodott és az ő stílusát hűen tükröző ruhakollekciót dobott a piacra. Ennek két reklámfilmjét itt láthatjátok:
  • 2018-ban Meghan a Time magazin éves listáján is szerepelt, mint egyike a világ 100 legbefolyásosabb emberének, és jelölték az Év embere címre is (végül Jamal Khashoggi-ra esett a választás).
  • A Google adatai szerint a 2018-as évben a legtöbbet keresett szó a “MEGHAN” volt.
  • Harry és Meghan 2019 áprilisában a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerültek azzal, hogy újonnan, vagyis április 2-án létrehozott @sussexroyal Instagram fiókjuk (amelyen keresztül a velük és jótékonysági munkájukkal kapcsolatos híreket hozzák nyilvánosságra a sajtóirodájuk segítségével) rekordsebességgel érte el az 1 millió követőt. A cikk írásának pillanatában (április 28.) 5,3 millió követőjük van. Az oldalt 2020. március 30. óta nem frissítették – ekkor köszöntek el 10,9 millió követőjüktől.