Wallis, Windsor hercegnéje

(1896 – 1986)

Wallis Simpson főként amiatt lett híres, hogy Edward VIII miatta mondott le Nagy-Britannia trónjáról.

1896. június 19-én Wallis Warfield néven született az Amerikai Egyesült Államokbeli Blue Ridge Summit nevű településen, Pennsylvaniában.

20 éves volt, amikor férjhez ment Earl Winfield Spencer Jr-hoz, aki az amerikai légierő tisztje volt. Házasságkötésük után derült ki, hogy a férfi nem csak alkoholista, de borzasztóan féltékeny és erőszakos is volt. Kínai kiküldetése alatt Wallis is csatlakozott hozzá. Állítólag itt ismerkedett meg Galeazzo Ciano báróval (Mussolini későbbi vejével), akitől teherbe esett. Wallis az abortuszt választotta, és az eljárás miatt meddővé vált.

Miután a házaspár visszatért Amerikába, Wallis és Earl elváltak. A válás után egy évvel az asszony újra férjhez ment, ez alkalommal Ernest Aldrich Simpson-hoz, egy nagyvállalat igazgatójához. Londonban telepedtek le, és élénk társasági életet éltek.

Wallis 1931-ben találkozott először Daviddel, a walesi herceggel. Bár a herceg hivatalosan az Edward nevet viselte, családja és barátai csak Davidnek hívták. A következő három évben többször is volt alkalmuk találkozni különböző események alkalmával, és végül 1934-ben David szeretője lett. Az angol királyi család határozottan ellenezte a kapcsolatot, mivel Wallis nem volt nemesi származású, ráadásul elvált és második férjével házas asszony volt.

Nem volt egy szépség, de volt stílusa: egyszerre volt szellemes csevegő és állítólag csodálatos házigazda az általa szervezett partikon, a társaság közepe volt, finom modorával, friss, gunyoros beszédével, érdekes megjegyzéseivel.

1936-ban, apja halálát követően David került trónra Edward VIII néven. Továbbra sem mondott le arról, hogy feleségül vegye Wallist. Az ebből következő alkotmányos krízis miatt az újdonsült király úgy döntött, inkább lemond a trónról öccse javára.

A George VI néven trónra került Albert a Windsor hercege címet adományozta a bátyjának. Hat hónappal később, 1937. június 3-án David feleségül vette Wallist, aki ezáltal Windsor hercegnéje lett, de a király döntése alapján nem nevezhette őt senki királyi fenségnek. Az esküvőt a franciaországi Candé-kastélyban tartották, szűk családi körben: a királyi családból senki jött el az esküvőre, pedig kaptak meghívót. Nászútjuk során Ausztriában, Magyarországon és Németországban is megfordultak, ez utóbbiban együtt teáztak Hitlerrel egy több órás szívélyes beszélgetés során, amit a náci Németország előszeretettel propagandaként használt fel.

Wallis és David esküvői képe

A párizsi divattervezők a lábai előtt hevertek, és a leglehetetlenebb kívánságait is teljesítették. Igazi divatikon lett: a leghíresebb divatházakat foglalkoztatta (Givenchy, Dior), klasszikus vonalú ruhákat terveztetett, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

A II. világháború alatt David és Wallis Franciaországban éltek. A hercegné baráti kapcsolatot ápolt a nácikkal, akiket részletes információkkal is ellátott a francia és belga csapatok stratégiájáról. Miután a német csapatok elfoglalták Franciaországot, a házaspár előbb Spanyolországba, majd Portugáliába menekült. Végül a brit kormány a Bahama-szigetek kormányzójává nevezte ki Davidet, hogy ezzel is távol tartsa őket Európától. Wallist gyakran kritizálták költekező életmódja miatt, miközben Angliában megszorító intézkedéseket kellett bevezetni.

A most napvilágot látott papírok aláássák azt a mítoszt, miszerint ez a házasság a világ egyik legmélyebb szerelmére épült. Anne Seagrim, a király személyi titkárnője naplót vezetett azokban az években, amikor a hercegi párt szolgálta, és ebből kiderült, hogy Wallis Simpson házasságuk alatt ráunt Edwardra, és viszonyt kezdett egy nála 19 évvel fiatalabb amerikaival, Jimmy Donahue-val. Állítólag négy évig csalta férjét a fiatalabb férfival.

A háború után Wallis és David visszaköltözhettek Párizsba, de Angliába nem. David hazalátogathatott időről-időre, ám a Buckingham palotában nem szívesen látták, így rendre a Hotel Cleridges-ben szállt meg. Wallis csak 1972-ben térhetett vissza Londonba, elhunyt férje gyászszertartására.

Wallis és a Királynő

Férje halála után Wallis teljesen elzárkózva élt boulogne-i villájában.

Egy barátnőjének vallotta be, miután elvesztette Davidet, hogy “Ő volt a mindenem.” – És ez talán igaz is volt… Elképzelhető, hogy Windsor hercegnéje beleszeretett abba a férfiba, aki életének utolsó napjáig töretlenül csodálta és imádta. Az eddig irigylésre méltó egészségnek örvendő Wallis ezt követően többször elesett, eltörte a csípőjét és néhány bordáját is, megvakult, megbénult, és még inkább lefogyott, mivel orrszondán keresztül kellett táplálni.

A szellemileg és fizikailag leépült Wallis 1986. április 24-en hunyt el Párizsban, 89 éves korában. Ekkor 39 kiló volt.

A temetési szertartást április 29-én, a Windsor kastélyban lévő Szent György kápolnában tartották szűk családi körben: részt vett rajta az Anyakirályné, a Királynő és Philip, Anne hercegnő, valamint Charles és Diana is. Wallis Simpsont, Windsor hercegnéjét a közelben lévő Frogmore birtokon helyezték örök nyugalomra férje, az 1972-ben elhunyt David mellé. Az “Ő Királyi Fensége” titulust csak halála után kapta meg, miután életében megtagadták tőle.

Risultato immagini per edward viii tomb
David és Wallis végső nyughelye Frogmore-ban

Kapcsolódó cikkek: