Edward VIII (David, Windsor hercege)

(1894 – 1972)

Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor a yorki hercegi pár (George és Mary) elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot 1894. június 23-án, Victoria királynő dédunokájaként.

Victoria királynő, fia Edward, unokája George és dédunokája Edward (1899)

Gyermekkorában a szülei sokat utaztak, így a kis David a nagyszüleivel nőtt fel. 13 éves volt, amikor bekerült a tengerészeti akadémiára. 1910-ben, nagyapja halálát követően apja került a trónra George V néven, David pedig ezáltal megkapta a Walesi herceg címet és elkezdte felkészülését a jövendőbeli királyi feladatok ellátására.

Az I. világháború kitörésekor az épp csak 18 éves David belépett a hadseregbe. Az akkori hadügyminiszter nem engedélyezte, hogy David a frontra kerüljön, ennek ellenére a herceg többször is látogatást tett a lövészárkoknál, amiért 1916-ban katonai kitüntetést kapott. 1918-ban repülőgép-vezetői engedélyt is szerzett.

A háború után visszatért hivatali teendőihez, sokat utazott, meglátogatta a birodalom legszegényebb területeit is, ezáltal is nagy népszerűségre tett szert.

Több házas nővel is viszonya volt, majd 1931-ben megismerte az elvált és újraházasodott amerikai Wallis Simpsont, aki teljesen elbűvölte őt, és néhány évvel később a szeretője lett.

1936. január 20-án elhunyt édesapja, George V.

David kijelentése, miszerint Wallis mellett fog uralkodni, nagy felháborodást keltett, mivel a nő amerikai volt, nem nemesi származású, elvált és még a második férjével házas. Az anglikán egyház szabályai szerint az elvált személyek nem házasodhatnak újra, amíg volt házastársuk él. Emellett a közvélemény szerint is Wallis csak a pénz és a társadalmi rang miatt vonzódott Davidhez. A Edward VIII néven 326 nappal korábban királlyá vált David az alkotmányos krízis következtében 1936. december 11-én végül lemondott a trónról öccse, Albert javára, akit George VI néven koronáztak meg.

Wallis és David 1937-ben

Az újdonsült király a Windsor hercege címet adományozta bátyjának. 1937. június 3-án David feleségül vette a frissen elvált Wallist Franciaországban. A szűk körben tartott esküvőn a királyi család egyetlen tagja sem vett részt, bár kaptak meghívót.

A II. világháború elején Wallis és David Franciaországban éltek. 1937-ben Németországba látogatottak Adolf Hitler vendégeiként.  Miután a német csapatok megszálltak Franciaországot, a pár előbb Spanyolországba, majd Portugáliába költözött.

A brit kormány ez követően a Bahama-szigetek kormányzójának nevezte ki Davidet (1940), hogy eltávolítsa a házaspárt Európától, akik száműzetésként élték meg az itt töltött éveket. A nácikkal ápolt baráti kapcsolataik miatt az angolok nem bíztak bennük, sőt az amerikai elnök, Roosevelt is megfigyeltette őket floridai látogatásuk alatt.

Az emlékirataiban a herceg bevallotta, hogy csodálta a németeket, de tagadta, hogy támogatta volna a nácikat. A háború után a hercegi pár visszatért Franciaországba, és Párizsban éltek egészen halálukig. 1951-ben David Egy király története címmel megjelentette (nem saját maga írta) emlékiratait, kilenc évvel később pedig írt egy könyvet a brit királyi család öltözködéséről Victoria királynőtől kezdve egészen az ő koráig. A pár nagy népszerűségnek örvendett a párizsi felsőbb körökben, gyakran rendeztek fogadásokat. Többször voltak hivatalosak a washingtoni Fehér Házba is. A Buckingham palotában viszont nem kívánatos vendégnek számítottak.

David 1952-ben hazatérhetett öccse, George VI temetésére, majd anyja, Mary királyné temetésére (1953), de unokahúga koronázási ceremóniájára már nem hívták meg. Ezenkívül 1967-ben részt vett anyja születésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségen, majd 1968-ban Marina kenti hercegnő temetésén.

Wallis és David 1967-ben

1971-ben Davidnél gégerákot állapítottak meg, aminek következtében 1972. május 28-án, 77 éves korában elhunyt. Holttestét Angliába szállították és a Frogmore birtokon temették el a királyi család jelenlétében.

14 évvel később Wallist a férje mellé helyezték örök nyugalomra.

Kapcsolódó cikkek: