Elizabeth, az Anyakirályné

(Queen Mother)

(1900. augusztus 4 – 2002. március 30)

Az 50 éves anyakirályné

101 éves korában hunyt el az anyakirályné, Elizabeth Bowes-Lyon, az aktuális brit uralkodó édesanyja. Míg élt, a királyi család egyik legnépszerűbb tagjának számított Nagy-Britanniában.

1900. augusztus 4-én született ELIZABETH ANGELA MARGUERITE BOWES-LYON néven, királyi rokonsággal büszkélkedő, ősi skót nemesi családba, 9. gyerekeként. Szüleinek négy lánya és hat fia született.

A fiatal Elizabeth kétszer is elutasította Albert yorki herceg házassági ajánlatát, mert attól tartott, hogy a királyi udvarban nem gondolhatna, mondhatna vagy tehetne azt, amit valójában szeretne. Végül 1923-ban igent mondott Bertie-nek és a pár a Westminster apátságban összeházasodott. A menyasszony szimbolikus gesztusként az Ismeretlen katona sírján hagyta a csokrát – azóta ez a gesztus hagyománnyá vált a királyi esküvőkön.

Elizabeth és Albert esküvője

Két lányuk született: Elizabeth – a jelenlegi uralkodó (1926- ), és Margaret (1930-2002)

Albert édesapja, George V király halálával Albert bátyja, David került a trónra (Edward VIII néven), de mivel megtiltották neki, hogy feleségül vegye a nőt, akit szeretett (az amerikai elvált, és második férjével házas Wallis Simpsont), lemondott a trónról öccse javára. Albert a George VI nevet vette fel királyként.

Elizabeth, újdonsült királyné népe támaszaként viselkedett a második világháború alatt. Olyannyira, hogy bátorsága miatt Hitler “Európa legveszélyesebb nője”-ként emlegette.

Az anyakirályné 1940-ben lányaival, Elizabeth-tel és Margaret-tel

1952-ben férje, George VI tüdőrák következtében elhunyt, így nagyobbik lánya, Elizabeth került a trónra, de az anyakirályné továbbra is aktív maradt az angol közéletben.

2001 decemberében egy esés következtében combnyaktörést szenvedett, ám ennek ellenére néhány hónappal később végigállta a himnuszt férje halálának 50. évfordulóján. 3 nappal később azonban sajnálatos módon elhunyt kisebbik lánya, Margaret hercegnő és ezután alig egy hónappal, 2002. március 30-án Windsorban álmában meghalt maga Elizabeth anyakirályné is.

Kedvenc virágja a kamélia volt, ültetett is belőle a királyi család minden kertjébe. Koporsóján is a kertjeiből származó kaméliákat helyeztek el.

A temetésén több mint egy millió ember árasztotta el a Westminster apátságot és környékét.

Az anyakirályné koporsója

Elizabeth Anyakirálynét férje és lánya, Margaret mellé temették el a Windsori kastélyban található Szt. György kápolnában.

Kapcsolódó cikkek: