William, walesi herceg

(1982 –  )

William Arthur Philip Louis 1982. június 21-én született Charles walesi herceg és Diana elsőszülött fiaként. Jelenleg a trónöröklési sorban a 2. helyen áll apja után. Öccse, Harry herceg 1984-ben született.

Ő volt az első a királyi családban, aki kizárólag állami iskolába járt. Több sportban is kitűnt teljesítményével, különösen a rögbit, az úszást és a kosárlabdát kedvelte. Az általános iskola elvégzése után felvételt nyert az Eton College-ba, ahol földrajzot, biológiát és történelmet tanult.

Szülei 1992-ben váltak el. Édesanyja, Diana hercegné 1997-ben autóbalesetben hunyt el Párizsban, William ekkor 15 éves volt.

A herceg az érettségi utáni évben (ún. gap year) részt vett a brit hadsereg kiképzésén, járt Afrikában, Chilében gyerekeket tanított, és mindkét helyszínen önkéntesekkel lakott együtt.

2001-ben felvételt nyert a St. Andrews Egyetemre, ahol először művészettörténetet tanult, majd később földrajzra váltott. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Catherine Middletont, akivel először csak barátok voltak. 2005. június 23-án vették át diplomájukat.

Katonai karrierje:

2006 januárjában kezdte meg tiszti tanulmányait a Sandhurst-i Királyi Katonai Akadémián, egy évvel öccse, Harry után. A tiszti alapkiképzés elvégzése után 2006. december 15-én hadnaggyá avatták, és a ceremónián a királyi család több tagja is részt vett (nagymamája, a Királynő és édesapja, Charles herceg is, természetesen).

Ezt követően belépett a Hadseregbe, egy páncélozott felderítő alegység parancsnokaként.

Szeretett volna éles bevetésen is részt venni, követve ezzel dédapja George VI király, nagyapja, Philip herceg és nagybátyja, Andrew herceg nyomdokait, de trónörökösként ezt nem engedhették meg neki.

Tiszti tanfolyamra jelentkezett mind a Brit Királyi Légierőhöz, mind a Brit Királyi Haditengerészethez, és mindkettőnél megszerezte a hadnagyi rangnak megfelelő rendfokozatot. Ezután tovább folytatta a kiképzést: vadászpilóta és légimentő helikopter pilótai képesítést szerzett és részt vett egy titkos tengeralattjáró kiküldetésben is. 2008 során a Védelmi Minisztériumban és a szárazföldi repülőerőknél szolgált, később véglegesen átkérte magát a Légierőhöz. 2014 és 2017 között kutató-mentő helikopterpilótaként dolgozott Anglesey-ben, azóta viszont teljes munkaidőben a “Koronának” szenteli az idejét: diplomáciai eseményeken, külföldi utazásokon és jótékonysági rendezvényeken vesz részt, és egyre több feladatot vesz át a Királynőtől.

Magánélete:

Feleségével, Catherine Middletonnal a St. Andrews Egyetemen ismerkedtek meg, ahol mindketten tanultak.  Eleinte barátok voltak, sőt több társukkal együtt közös lakást is béreltek. 2003-ra a barátságból szerelem szövődött, bár a kapcsolatot akkoriban egyik fél sem erősítette meg.

William és Kate 2005-ben, a diplomaosztójuk utáni Middleton családi ünnepségen

2006-ban Catherine jelen volt a Sandhurst-i katonai akadémián William tisztté avatási ceremóniáján. 2007. április 14-én azonban a BBC és más hírlapok is beszámoltak arról, hogy William és Catherine szakítottak. Néhány hónappal később azonban újra együtt látták őket különböző eseményeken.

Végül William 2010 októberében, egy kenyai nyaralás alatt kérte meg Catherine kezét néhai édesanyja, Diana eljegyzési gyűrűjével.

A pár 2011. április 29-én kelt egybe a Westminsteri apátságban. A televíziós közvetítést kb. 300 millió ember látta a világon.

Az esküvő napján a pár a Királynőtől a Cambridge hercege és hercegnéje címet kapta.

Két fiuk és egy lányuk van: George (2013), Charlotte (2015) és Louis (2018)

Védnökségei:

A királyi család hagyományait követve ő is számos szervezet védnöke, ezek között van pl. a Centrepoint és a Passage, amely hajléktalanokat segít, a Tusk Trust, amely Afrikában oktatást biztosít, illetve segít megőrizni a természetet és az ott vadon élő állatokat, a ‘United for Wildlife’, a Heads Together, melyet feleségével Catherine-nel és öccsével Harryvel alapított és melynek célja a mentális egészség illetve segítségnyújtás, valamint a karitatív Royal Foundation, amelyet öccsével Harryvel együtt alapított.

Őfelsége, a Királynő halála után trónra lépő édesapja, Charles III (III. Károly) király 2022. szeptember 9-én a nemzethez és a világhoz intézett televíziós beszédben nevezte ki Wales hercegének az immár trónörökös Williamet.

Kapcsolódó cikkek:

Megszólításai/címei az évek során:

1982. június 21. – 2011. április 29 (esküvő): Ő Királyi Fensége, William wales-i herceg (HRH Prince William of Wales)

2011. április 29. – 2022. szeptember 09. Ő Királyi Fensége, Cambridge hercege (HRH The Duke of Cambridge)

2022. szeptember 09. óta: Ő Királyi Fensége, a walesi herceg , Cornwall hercege (HRH The Princ of Wales, Duke of Cornwall)

SKÓCIÁBAN 2011. április 29. óta: Ő Királyi Fensége, Strathearn grófja (HRH The Earl of Strathearn) / 2022. szeptember 09 óta: Ő Királyi Fensége, Rothesay hercege (HRH Duke of Rothesay)