James, Severn vikomtja

(2007 – )

Royal Windsor Horse Show : Foto di attualità
James, Severn vikomtja (gettyimages)

James Alexander Philip Theo Mountbatten-Windsor, Severni vikomt, Edward wessexi gróf és Sophie wessexi grófné második gyermeke és egyetlen fia, a Királynő és Philip edinburgh-i herceg legkisebb, sorban 8. unokája 2007. december 17-én született.

A Buckingham palota 2007. július 2-án jelentette be, hogy Wessex grófnéja második gyermekükkel várandós, akinek születése decemberre várható.

(forrás: royal.uk)

James december 17-én délután 4:20 perckor császármetszéssel született a surrey-i Frimley Park kórházban. A szülésnél édesapja, Edward wessexi gróf is jelen volt, ami nem meglepő, miután négy évvel korábban első gyerekük (Lady Louise) idő előtti születésekor épp külföldön tartózkodott hivatalos úton, miközben az orvosok a felesége életéért küzdöttek.

A Buckingham palota még aznap az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:

“Ő Királyi Fensége Wessex Grófnéje ma délután 4:20 perckor a Frimley Park Kórházban császármetszéssel egészséges kisfiúnak adott életet. A baba súlya 2,77 kg. Wessex grófja jelen volt a szülésnél.  A Királynőt és Edinburgh hercegét, valamint Mr. Christopher Rhys-Jones-t értesítették a hírről és mindannyian nagyon örülnek neki. (…) Wessex grófnéje a következő pár napban a kórházban marad. Ő Királyi Fenségeiknek már van egy lányuk, Lady Louise, aki 2003. november 8-án született a Frimley Park kórházban. Az újszülött kisfiú a Királynő sorban 8. unokája, és a trónöröklési rend 8. helyén áll.”

Az újszülöttet – akinek ekkor még nem volt neve – szülei három nappal a születése után vitték haza a kórházból.

Prince Edward Mountbatten Windsor Photos and Premium High Res Pictures -  Getty Images
Wessex grófja és grófnéje újszülött fiukkal 2007. december 20-án a kórház előtt (gettyimages)

Nevét másnap, december 21-én hozták nyilvánosságra. A James és Alexander nevek nem köthetőek szorosan a királyi családhoz, egyszerűen csak tetszett a szüleinek, 3. nevét (Philip) apai nagyapja után, 4. nevét (Theo) pedig anyai dédapja után kapta.

61 Royal Windsor Horse Show 2009 Day 5 Photos and Premium High Res Pictures  - Getty Images
James édesanyjával, Sophie wessexi grófnével 2009-ben (gettyimages)

James a születésekor 8. volt a trónöröklési rendben, megelőzve nővérét. Ha 2011-ben született volna, akkor nővére mögött állna: a 2013-as ‘Succession to the Crown Act’ alapján (ami 2015-ben lépett életbe) a trónöröklési rendben már nem élveznek előnyt a fiúutódok. Ez azonban kizárólag a 2011. október 28. után születettekre vonatkozik – akik e dátum előtt születtek, azoknak a sorrendjén nem változtat.

James-t 2008. április 19-én, négy hónapos korában keresztelték meg a windsori kastély privát kápolnájában.

JS_RO046 : The Royal Family - Iconic Images
James keresztelője (iconicimages.net)

James jelenleg a windsori St. George’s School tanulója, és szüleivel, valamint nővérével a Bagshot Park nevű, 17. századi vidéki birtokon él a Windsor kastély közelében.

Sajnos sok információt nem tudni róla, de állítólag nagyon szeret horgászni.

Why Sophie Wessex's children won't take on official royal roles | HELLO!
A Wessex-család (hellomagazin.com)

Felmerülhet a kérdés, hogy az uralkodó unokájaként ő miért nem herceg és miért nem rendelkezik az Ő Királyi Fensége megszólítással? Hivatalosan a megszólítása a következő lenne: His Royal Highness Prince James of Wessex, vagyis Ő Királyi Fensége James wessexi herceg.

Edward és Sophie 1999-ben tartott esküvője alkalmából a palota az alábbi nyilatkozatot tette közzé, az ő döntésük alapján, amit Őfelsége is támogatott: 
“any children they had should not be given the style His or Her Royal Highness, but would have courtesy titles as sons or daughters of an earl” – vagyis a pár jövendőbeli gyermekei nem szólítandók ‘Ő Királyi Fenségnek’, hanem a grófi címnek megfelelő alcímeket kapják. Ilyen a “viscount” is, amit magyarul vikomtnak, vagy algrófnak fordítunk.

Így lett James hivatalos megszólítása Severni vikomt: Severn egy folyó Walesben (Nagy-Britannia leghosszabb folyója), és ezzel a címmel kívántak tisztelegni Sophie walesi származása előtt. 

A fenn említett döntéssel Edward és Sophie pedig azt kívánták elérni, hogy gyermekeik – akik további royal babák születésével az idő múlásával egyre távolabb kerülnek majd a trónról – a királyi családtól viszonylag függetlenül, nem a koronának dolgozva élhessék az életüket.

Egy napon pedig, amikor (és ha!) Edward herceg megkapja az Edinburgh hercege címet, a Wessex grófja cím James-re száll majd…

Kapcsolódó cikkek: James keresztelője