Lady Louise Windsor

(2003 – )

Lady Louise Windsor will 'probably be encouraged' to take up royal titles  on her birthday | Royal | News | Express.co.uk

Lady Louise Alice Elizabeth Mary Mountbatten-Windsor 2003. november 8-án született Edward wessexi gróf és Sophie wessexi grófné elsőszülött gyermekeként és egyetlen lányaként, a Királynő és a néhai Philip herceg sorban 7. unokájaként.

A Buckingham palota 2003. május 6-án jelentette be, hogy Wessex grófnéja első gyermekükkel várandós, akinek születése decemberre várható.

(forrás: royal.uk)

Lady Louise egy hónappal a várt dátum előtt császármetszéssel jött a világra a surrey-i Frimley Park kórházban, miután édesanyját mentővel vitték be méhlepény idő előtti leválása miatt. Születésekor mindössze 2 kg volt. Édesapja nem volt jelen, mivel pont akkor külföldön tartózkodott hivatalos úton.

A Buckingham palota november 10-én az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra: “Ő Királyi Fensége, Wessex grófnéje november 8-án este 11:32-kor sürgősségi császármetszéssel egészséges kislánynak adott életet a surrey-i Frimley Park NHS Hospitalban. A baba súlya 2,07 kg. Ő Királyi Fensége és a baba is stabil állapotban vannak. Pusztán elővigyázatosságból az újszülöttet a Szent György Kórház regionális újszülött osztályára szállították. (…) Wessex grófja, aki ekkor Mauritius szigetén tartózkodott hivatalos látogatáson, megszakította útját, és a tervezett dátum előtt hazatért, hogy feleségével és lányával lehessen. Ő Királyi Fensége törölte, illetve elhalasztotta minden e heti programját, de szerdán a Grófnét képviselve jelen lesz a Brainwave jótékonysági szervezet fogadásán. A Grófné november 17-én és 18-án esedékes programjait törölték. A Királynőt és Edinburgh hercegét rendszeresen tájékoztatják mind a Grófné, mind az újszülött állapotáról, és nagyon örülnek, hogy mindketten jól vannak. Ő Királyi Fensége és kislánya előreláthatólag még a kórházban maradnak.”

Louise-t elővigyázatosságból 5 napra átszállították a londoni St. George kórházba, míg Sophie további 10 napig, vagyis november 19-ig a Frimley Park kórházban maradt, ahol állítólag anyósa, a Királynő titokban meglátogatta.

Az újszülöttet szülei november 23-án vitték haza, nevét 27-én, vagyis 19 nappal a születése után hozták csak nyilvánosságra.

11-23-03 Prince Edward and his wife Sophie have chosen a name for their  daughter, Buckingham Palace has announced… | Lady louise windsor, Countess,  Childhood photos
Edward és Sophie a Frimley Park kórház előtt 2003. november 23-án, amikor kislányukat hazavitték

Az első hivatalos portrékra két hónapot kellett várni: a karácsonykor készült képeket a Buckingham palota 2004. január 7-én hozta nyilvánosságra.

British Royalty | Lady louise windsor, Royal family england, British royalty
Az első közös családi fotók 2003 karácsonyán készültek

Lady Louise keresztelőjét 2004. április 24-én tartották meg a Windsori kastély privát kápolnájában.

Louise születésekor 8. volt a trónöröklési rendben, ám 2007-ben, öccse James születése után egy hellyel hátrébb került. Rájuk még nem vonatkozik a 2015-ben véglegesített törvény (Succession to the Crown Act), amely már nem ad elsőbbséget a fiúknak, mivel az csak a 2011. október 28. után született utódokra érvényes.

Sophie Wessex recalls premature birth of daughter Lady Louise in emotional  speech | HELLO!

Louise szemtengelyferdüléssel született, és egyes források alapján 2006 januárjában megműtötték, ám szülei ezt még 2009-ben is határozottan cáfolták.

A windsori St George’s School iskola tanulója volt, 2017 óta viszont már az ascoti St. Mary’s Schoolba jár.

Lady Louise Windsor Is All Grown up — See What She Looks Like Today!
Koszorúslányként 2011-ben William és Catherine esküvőjén

2011-ben William és Catherine esküvőjén ő volt az egyik koszorúslány, 2018-ban pedig ő terelgette a koszorúslányokat és kísérőfiúkat Eugenie és Jack esküvőjén.

Royal Wedding: Lady Louise wins hearts for taking charge of bridesmaids and  page boys | Royal | News | Express.co.uk
Eugenie és Jack esküvőjén 2018-ban

Lady Louise a királyi család hagyományait követve remek lovas, és pár évvel ezelőtt hobbiból – nagyapja, Philip herceg szenvedélyét követve – elkezdett fogathajtó órákat is venni. E sportot immár versenyszerűen is űzi, 2019 májusában a Royal Windsor Horse Show idején egyéni fogathajtásban harmadik helyen végzett.

Lady Louise Windsor will likely inherit Prince Philip's carriage and ponies

Nagyapja halálát követően pedig ő örökölte meg a herceg kocsiját és lovait.

Louise szüleivel és testvérével a surrey-i Bagshot parkban él, és Windsor közelségének köszönhetően gyerekként is sok hétvégét töltött nagyszüleivel. A mai napig nagyon szoros kapcsolatot ápol nagyanyjával, a Királynővel, akit rendszeresen meglátogat.

Érdemes megemlíteni, hogy Louise-t technikailag (az uralkodó fiúági unokájaként) megilleti a hercegnő cím, ám szülei döntését követően – a királyi hercegi címmel járó kötelezettségek elkerülése végett – leendő gyermekeik csak apjuk grófi címéből származtatott megszólítást használnak. Ennek megfelelően Louise hivatalos elnevezése LADY Louise Windsor, és nem Louise hercegnő.

Kapcsolódó cikkek: Lady Louise keresztelője