Anne, királyi hercegnő

(1950  – )

Anne Elizabeth Alice Louise Laurence a Királynő és Philip herceg egyetlen lánygyermeke 1950. augusztus 15-én született.

Eleinte magántanuló volt, majd 1963-ban a Benenden School-ban folytatta a tanulmányait, ahol már lovas versenyeken is részt vett az iskola képviseletében.

Első, egyedül lebonyolított hivatalos programjai 1969-ben voltak, amikor az edinburgh-i Gyerekotthonba látogatott el, majd egy tartályhajó felavatásán vett rész Wallsend-on-Tyne városában. Ekkor 18 éves volt.

Anne 1970-ben vett részt az első hivatalos külföldi úton, amikor szüleivel és bátyjával Ausztráliába és Új-Zélandra látogattak el. Az azóta eltelt időben több mint 480 hivatalos külföld utat bonyolított le.

1973-ban ment férjhez Mark Phillips hadnagyhoz. Két gyerekük született: Peter 1977-ben és Zara 1981-ben, akik nem rendelkeznek nemesi ranggal, mivel nőági vonalról van szó, apjuk pedig nem nemesi származású és állítólag elutasította a Királynő által neki felajánlott rangot.

Anne és Mark Phillips esküvője

1989-ben bejelentették válásukat, amelyet végül 1992-ben mondtak ki.

Anne hercegnő szenvedélyes lovas, a 70-es években versenyszerűen űzte ezt a sportot, egy arany- és két ezüstérmet szerzett Európa-bajnokságokon és 1976-ban a Montrealban rendezett olimpiai játékokon is részt vett. 1971-ben a BBC az Év Sportolójának és az Év Brit Sportolónőjének választotta.

Anne királyi hercegnő az olimpián

1987-ben kapta meg a ’Princess Royal’, vagyis Királyi Hercegnő címet, amelyet hagyományosan az uralkodó legidősebb lánya kap meg. Ő sorban a hetedik, aki ezt a címet viseli. Előtte a Királynő nagynénje, Mary (Harewood grófnéja) viselte 1965-ben bekövetkezett haláláig, ezt követően a cím vissza szállt a Koronára.

Anne hercegnő 1988 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, és azóta minden Olimpián jelen volt

1992-ben házasodott meg újra, második férje Timothy Laurence admirális. Az esküvőt Skóciában tartották, mert az anglikán egyház nem engedélyezi az elvált személyek újbóli templomi esküvőjét, míg a skót Church of Scotland igen. A pár akkor találkozott, amikor Timothy a Királynő udvarnokaként szolgált (1986-1989). Kapcsolatukra 1989 elején derült fény, miután napvilágot láttak egymásnak írt bensőséges leveleik. Anne ekkor még házas volt.

Risultato immagini per princess anne and timothy wedding

Ahogy a királyi család többi tagja, ő is számos alapítvány védnöke, többek között támogatja a savtámadás áldozatait, lelkes állat- és természetvédő, és több sporttal kapcsolatos szervezetet segít. 1970-ben kapta meg egyik első és azóta is egyik lefontosabb védnökségét, a Save The Children alapítvány képviseletét. Jelenleg az alapítvány elnöke.

Anne a királyi család egyik legtöbb hivatalos programot lebonyolító tagja. Közel 300 jótékonysági egyesülettel, szervezettel és katonai formációval áll kapcsolatban.

Anne kiralyi hercegnő a Térdszalagrend tagjaként

Anne hercegnőnek és Mark Phillips kapitánynak négy lány- és egy fiúunokája van:

  • fiuk, Peter révén Savannah (2010) és Isla (2012)
  • lányuk, Zara révén Mia (2014), Lena (2018) és Lucas (2021)
Queen Elizabeth's Great-Grandchildren Mia & Lena Tindall at the Festival of  British Eventing Photos
Anne hercegnő három nagyobb unokájával (balról: Isla, Mia, Savannah)

Elrablási kísérlet: 1974-ben megpróbálták a hercegnőt elrabolni, miközben férjével a Buckingham Palota felé tartottak. Egy Ford Escort az útjukat állta, és a sofőr elkezdett a pisztolyával a levegőbe lövöldözni. A hercegnő autójában ülő rendőrtiszt megpróbálta lefegyverezni a támadót, akinek közben sikerült meglőnie a rendőrt és ugyanazzal a lövéssel a hercegnő sofőrjét is megsebesítette. Végül Anne közelébe férkőzött és felszólította, hogy szálljon ki a járműből, mert el akarja őt rabolni.

„Kinyitotta az ajtót, és egy rövid beszélgetés zajlott köztünk, hová akar engem vinni. Azt mondta, hogy vele kell tartanom, de annak okára, hogy miért, már nem emlékszem. Én erre azt válaszoltam: “nem hiszem, hogy önnel akarok menni.” – Szigorúan udvarias voltam vele, mert úgy gondoltam, butaság lenne bunkónak lenni vele.”

A hercegnő az autó másik oldalán szállt ki, miközben egy járókelő a rablóra támadt. Időközben a helyszínre ért egy másik rendőr is, akit ezután szintén lövés ért, de még sikerült időben erősítést kérnie. A támadót, Ian Ball-t letartóztatták, bíróság elé állították és életfogytiglani büntetésre ítélték. Ezt követően egy pszichiátriára került: Broadmoor kórházba, ahol mentális betegséggel rendelkező veszélyes bűnözőket kezelnek.

Az emberrablási kísérletről film is készült To Kidnap a Princess címmel.

Mint utólag kiderült, a támadó 2 millió fontot (mai árfolyamon kb. 770 millió forintot) szándékozott váltságdíjként kérni a Királynőtől.

1984-ben Anne és férje a Parkinson című műsorban beszéltek erről az incidensről:

Megszólításai/címei az évek során:

1950. augusztus 15. – 1952. február 6.: Ő Királyi Fensége Anna edinburgh-i hercegnő (HRH Princess Anne of Edinburgh)

1952. február 6. (édesanyja trónra kerül) – 1973. november 14.: Ő Királyi Fensége, Anne hercegnő (HRH The Princess Anne)

1973. november 14. (esküvő) – 1987. június 13.: Ő Királyi Fensége, Anne hercegnő, Mrs Mark Phillips (HRH The Princess Anne, Mrs Mark Phillips)

1987. június 13-tól: Ő Királyi Fensége, Királyi hercegnő (HRH The Princess Royal)

Kapcsolódó cikkek: