Zara Tindall

(1981 –   )

Zara Phillips 1981. május 15-én született Anne királyi hercegnő és Mark Phillips kapitány második gyermekeként és egyben a Királynő és Philip herceg második unokájaként. Egy bátyja van, Peter Phillips.

A királyi családban szokatlan első nevét nagybátyja, Charles javasolta, és ez az újdonsült szülőknek is tetszett.

Nemesi címmel nem rendelkezik (mivel apja nem nemesi származású és születésekor szülei nem éltek a királynő által felajánlott címekkel), de anyja révén a brit trónöröklési rendben a 20. helyen áll, míg születésekor a 6. volt.

A családi hagyománynak megfelelően a skóciai Gordonstoun növendéke lett, majd annak elvégzése után három hónapot Ausztráliában és Új-Zélandon töltött.

Fizikoterapeutaként diplomázott az Exeter Egyetemen, és lovak fizikoterápiájára specializálódott.

Sportkarrierje:

Zara édesanyjához, Anne-hez hasonlóan szenvedélyes lovas, aki versenyszerűen is űzte ezt a sportot: 2006-ban lovastusa-világbajnokságot nyert és ugyanebben az évben az Év Sportolójának is választották. 2007-ben kitüntették a Brit Birodalom Érdemrendjével.

2004-ben és 2008-ban is beválogatták az olimpiai csapatba, de sajnos sérülés miatt egyiken se tudott részt venni.

2008 októberében balesetet szenvedett lovával, melynek során ő a kulcscsontját, míg lova a nyakát törte el (és sajnos emiatt el is kellett altatni).

A 2012. évi londoni nyári olimpiai játékokon beválogatták a brit lovastusa-válogatottba, és csapatban ezüstérmet szerzett.

Családja:

2003-ban Sydney-ben ismerte meg férjét, az angol rögbijátékos Mike Tindallt,
az ott tartott Rögbi világkupán, egészen pontosan egy bárban. Mike akkor még professzionális rögbijátékosként játszott és pont nagyon maga alatt volt, mert az elődöntőben nem léphetett pályára (lecserélték egy csapattársára, ám a döntőn már ő játszott és ezt meg is nyerték).

Eljegyzésüket hét évvel később, 2010. december 21-én jelentették be, majd 2011. július 30-án házasodtak össze a skóciai Edinburgh-ban lévő Canongate Kirk nevű templomban.

Két lányuk és egy fiuk van:

  • Mia Grace Tindall (2014)
  • Lena Elizabeth Tindall (2018),
  • Lucas Philip Tindall (2021) akik anyjuk mögött a 21., 22. és 23. helyen állnak a trónöröklési rendben. Lena születése előtt két babát elvesztettek.

Mike 2020 decemberében a ‘The Good, The Bad & the Rugby’ című podcastban árulta el, hogy Zara harmadik gyerekükkel várandós.  Lucas Philip Tindall 2021. március 21-én született a Tindall-család otthonának fürdőszobájában: olyan gyorsan érkezett, hogy nem volt idejük a kórházba menni.

Zara Tindall children
A Tindall-család: Zara Mia-val, Mike Lena-val (Getty)

Zara emellett William és Catherine elsőszülött fiának, George-nak az egyik keresztanyja.

2015-ben John Calleija ausztrál ékszerkészítővel együttműködve egyedi, lovas témájú ékszerkollekciót mutatott be, amely az ő nevét viseli.

Védnökségei: Zara több jótékonysági egyesületnek is védnöke, ezek között találunk gerincsérülteket segítő, lovas- illetve rákos gyerekeket támogató alapítványokat.

Kapcsolódó cikkek: Mike Tindall, Zara férje ~