Sarah Ferguson, yorki hercegné

(1959 – )

Sarah Ferguson, bár 1996-ban elvált Andrew yorki hercegtől, mégis megtarthatta rangját mint yorki hercegné és továbbra is a királyi család tagjának számít.

A kis Sarah 1959. október 15-én született Londonban. Szülei válása után édesapjánal maradt, édesanyja Argentínába költözött új férjével. Édesapja később szintén újraházasodott.

Érettségi után Sarah elvégzett egy titkárnői tanfolyamot, és egy PR cégnél helyezkedett el. Később egy művészeti galériában, majd egy reklámcégnél dolgozott.

Sarah és Andrew gyermekkoruk óta ismerték egymást, mindketten rendszeresen jártak lovaspóló-mérkőzésekre, de csak 1985-ben vált komollyá köztük a kapcsolat.

A pár 1986. július 23-án házasodott össze a Westminsteri apátságban. A Királynőtől az esküvő napján a York hercege és hercegnéje címeket kapták.

1988-ban született meg Beatrice nevű lányuk, majd 1990-ben Eugenie, akik jelenleg a trónöröklési sorban a 8. illetve 9. helyen állnak édesapjuk után, aki a 7.

A házasság 1991-re menthetetlenül megromlott. Ennek az lehetett az oka, hogy Andrew haditengerészeti tisztként gyakran volt távol a családjától, és Sarah-nak egyedül kellett megküzdenie a kegyetlen újságírókkal, akik cikkeikben kinevették őt a súlya miatt, illetve amiatt kritizáltak, hogy nincs olyan jó stílusérzéke, mint Dianának. Végül a pár 1992-ben bejelentette válási szándékát és magát a válást 1996-ban mondták ki.

2004-ig mind Andrew, mind Sarah az ascoti Sunninghill park rezidencián éltek, és annak ellenére, hogy 1996-ban elváltak, továbbra is nagyon szoros baráti kapcsolatot ápolnak és két lányukat is közösen nevelték fel. Fontos azonban kiemelni, hogy jelenlegi otthonukban, a Royal Lodge-ban két külön lakrészben élnek, bár egy tető alatt.

2010-ben kirobbant egy botrány, miszerint Sarah 5 millió fontos tartozást halmozott fel, illetve pénzt kért egy magát indiai üzletembernek kiadó riportertől azért, hogy bemutassa őt volt férjének. 2012-ben Törökország adott ki Sarah ellen elfogatóparancsot, amiért a hercegné 2008-ban hamisan nyilatkozott beutazásának okáról (azt mondta, turizmus céljából érkezett, valójában azonban titkos felvételeket készített egy árvaházban). Emiatt és más híresztelések miatt Sarah nemkívánatos személy lett a királyi udvarban, például ezért nem volt hivatalos William és Catherine esküvőjére (2011), ám Harry és Meghan 2018-as esküvőjére már igen. 2013-ban a Királynő meghívására a balmorali nyári rezidencián töltött egy hétvégét, állítólag ez volt a vízválasztó.

Sarah Ferguson lányaival

Andrew herceggel kötött házassága óta Sarah Ferguson részt vesz több karitatív szervezet tevékenységében, például a Teenage Cancer Trust védnöke, megalapította a Children in Crisis alapítványt, diszlexiás gyermekeket segítő egyesületeket támogat, ő a Not for Sale alapítvány nemzetközi nagykövete, amely az emberkereskedelem és a modern rabszolgaság ellen küzd. Egyik alapítója és egyben védnöke is a Street Child nevű alapítványnak, mely eddig több mint 1000 iskola felújításában, illetve létrehozásában vállal aktív szerepet, és ezáltal több millió kisgyerek számára biztosítja az alapfokú oktatáshoz való feltételeket (pl Sierra Leone, Nepál, Nigéria, Uganda, Sri Lanka, Bangladesh…stb). Sarah emellett számos gyerekkönyv szerzője is.

Sarah Ferguson, Duchess of York launches her 'Helping Hand Books', New York, America - 26 May 2010

Érdekesség: Amerikában a Weight Watchers International szóvivője és reklámarca lett, miután az ő segítségükkel sikerült megszabadulnia rengeteg felesleges kilótól.

Két unokája van:

  • August Philip Hawke Brooksbank (2021) – Eugenie hercegnő révén
  • Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi (2021) – Beatrice hercegnő révén

Megszólításai/címei az évek során:

  • 1959. október 15. – 1986. július 23. (esküvő): Miss Sarah Margaret Ferguson
  • 1986. július 23. – 1996. május 30 (válás): Ő Királyi Fensége, York hercegnéje (HRH The Duchess of York)
  • 1996. május 30. – 1996. augusztus 21.: Ő Királyi Fensége, Sarah, York hercegnéje (HRH Sarah, Duchess of York)
  • 199. augusztus 21. óta: Sarah, York hercegnéje (Sarah, Duchess of York)