Philip, Edinburgh hercege

(1921 – 2021)      

Gyermekkora

Philip herceg 1921. június 10-én született Korfu szigetén, és szülei révén a ‘Görögország és Dánia hercege’ címmel rendelkezett.

18 hónapos volt, amikor a család arra kényszerült, hogy elhagyja az időközben politikailag instabillá vált Görögországot. George V angol király a Királyi Hadierőt küldte értük, hogy kimenekítsék az egész családot. Száműzetésük első állomása Párizs volt, majd Philip 1936-ban Skóciába ment és Gordonstounban folytatta tanulmányait.

Philip 1939-ben a Gordonstoun növendékeként

Haditengerészeti karriere

Philip 1939-ben felvételt nyert a Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiára, követve ezzel nagyapja példáját, aki flottatengernagy volt. A “legjobb kadét” minősítéssel zárta az akadémiát, majd a II. világháború kitörésével aktív állományba került. 1940 januárjában kapta meg első beosztását a HMS Ramillies csatahajón. Négy hónapig szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren, ezt követően kisebb hajókon (Kent, Shropshire) és Ceylonban teljesített szolgálatot.

Philip hadnagy

1940 októberében a Földközi-tengerre vezényelték, a HMS Valiant csatahajóra osztották be, amelynek fedélzetén részt vett a krétai csatában. 1942-ben Portsmouth-ba vezényelték és a tiszti tanfolyam elvégzése után alhadnaggyá léptették elő. 1942 júniusától a HMS Wallace rombolón szolgált, amely Nagy-Britannia keleti partjainál konvojokat kísért, majd részt vett a szicíliai partraszállásban. Alig 21 éves volt, amikor 1942 júliusában hadnaggyá, majd főhadnaggyá és a HMS Wallace elsőtisztjévé léptették elő. 1944-ben a HMS Whelp rombolón szolgált, amely a brit csendes-óceáni flotta része volt. 1946 januárjában tért vissza Nagy-Britanniába a Whelp fedélzetén, és oktatóként a HMS Royal Arthur iskolába került.

1952-ben kapitánnyá léptették elő, de ígéretes haditengerészeti karrierjének végül véget vetett apósának, George VI királynak idő előtt bekövetkezett halála.

Házassága

1939-ben George VI családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, amelynek során Elizabeth királyné felkérte Philip-et, hogy lányai, Elizabeth és Margaret hercegnők kísérője legyen. Az alig 13 éves Elizabeth hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe és hamarosan levelezni kezdtek. 1946 nyarán Philip megkérte a Királytól Elizabeth kezét. A Király igent mondott, de a hivatalos bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg a hercegnő betöltötte a 21. életévét. Philip herceg német kapcsolatai (nővérei révén), származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Philip lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Ezt követően, anyja családja után felvette a Mountbatten nevet, és ettől kezdve a „Philip Mountbatten hadnagy” nevet viselte. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.

Egy hónappal az esküvő előtt Philip áttért az anglikán vallásra. Az esküvő előtti napon George VI a „királyi fenség” megszólítást adományozta neki, majd az esküvő reggelén az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója nemesi címeket is.

1947. november 20-án tartották esküvőjüket a Westminsteri apátsági templomban. Az ifjú pár a Clarence House-ban telepedett le, itt született első két gyermekük is: Charles herceg 1948-ban és Anne hercegnő 1950-ben. Elizabeth trónra kerülése után a párnak született még két gyermeke: Andrew 1960-ban és Edward 1964-ben.

Elizabeth és Philip az esküvőjük napján

Philipnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nem volt, állami ügyiratokba hitvesével ellentétben nem tekinthetett bele, és formailag saját feleségének alattvalója volt, amióta Elizabeth Királynő 1952-ben trónra lépett. Ráadásul még saját gyermekei sem az ő nevét viselik. Történelmi források szerint Philip szerette volna, ha felesége megkoronázása után a királyi ház felveszi a Mountbatten nevet, ám Winston Churchill, a királynő első miniszterelnöke rábeszélte a fiatal uralkodót a Windsor-ház nevének megtartására.

Elizabeth és Philip 1949-ben

Érdeklődési körei

Philip herceget különösen érdekelte a tudomány, az ipar és a mérnöki vívmányok. Többször tett hivatalos látogatást kutatóközpontokban és -laborokban, szénbányákban, különböző gyárakban, mérnöki kivitelezést igénylő projekteken – mindezt azzal a céllal, hogy jobban átlássa a brit ipari életet és ezáltal hozzájárulhasson annak fejlesztéséhez. Ezen kívül Philip herceg sokat foglalkozott a környezetvédelemmel is. A gépjárművek által kibocsátott gázok káros hatásai miatt már az 1960-as években elkezdett elektromos autóval közlekedni.

A herceg egész életében lelkesen sportolt, többek között a lovaspóló és a vitorlázás is a szenvedélyei közé tartozik. Emellett képzett pilóta is volt, ő volt a királyi család tagjai közül az első, aki helikopterrel felszállt a Buckingham palota kertjéből.

A krikettezo Philip herceg 1953-ban

Egészsége

Kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív és kimagaslóan jó egészségű volt, de az utóbbi években átesett néhány műtéten.

A Buckingham palota 2017. május 4-én jelentette be, hogy a 96 éves Philip herceg 2017 augusztusában visszavonul a közélettől. A herceg 2017. augusztus 2-án a királyi haditengerészet felvonulásán vett részt, ezzel búcsúzva hivatalos kötelezettségeitől, azóta nagyon ritkán lehetett látni.

2020. június 10-én a Buckingham palota az alábbi új fotót tette közzé Philip herceg 99. születésnapja alkalmából. A fotó a Windsor kastély udvarán készült pár nappal korábban, ahol a Királynő és a herceg immár 3. hónapja élt teljes izolációban a koronavírus idején.

Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh pictured 1/6/2020 in the quadrangle of Windsor Castle ahead of his 99th birthday on Wednesday.
© PAimages

2021. február 16-án a herceg kórházba vonult, mert nem érezte jól magát. Eleinte fertőzéssel kezelték, majd sikeres beavatkozást hajtottak rajta végre egy már korábban is fennálló, a szívét érintő probléma miatt. Március 16-án hagyhatta el a kórházat, és visszatért a Windsor kastélyba, ahol április 9-én reggel békésen elhunyt. A Buckingham Palota hivatalos közleménye így szólt:
„Őfelsége, a Királynő mélységes szomorúsággal jelenti be szeretett férje, Ő Királyi Fensége Philip, Edinburgh hercegének halálát. Ő Királyi Fensége ma reggel békésen hunyt el a Windsori kastélyban.”

Az utolsó hivatalos fotó Philip hercegről: 2020. november 19-én, 73. házassági évfordulójukon a Királynővel unokáik üdvözlőlapjait nézegetik Windsorban. (Forrás:Tatler)

Megszólításai/címei az évek során:

·  1921. június 10. (születés) – 1947. február 28.: Ő Királyi Fensége, Philip görög és dán herceg (His Royal Highness Prince Philip of Greece and Denmark)

·  1947. február 28. (lemond előző rangjairól) – 1947. november 19. (esküvő előtti nap):
Philip Mountbatten hadnagy (Lieutenant Philip Mountbatten)

·  1947. november 19. – 1947. november 20. (esküvő): Ő Királyi Fensége Sir Philip Mountbatten (His Royal Highness Sir Philip Mountbatten)

·  1947. november 20. – 1957. február 22.: Ő Királyi Fensége, Edinburgh hercege (His Royal Highness The Duke of Edinburgh)

·  1957. február 22 (brit hercegi címet kap) – napjainkig: Ő Királyi Fensége, Philip herceg, Edinburgh hercege (His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh)

Kapcsolódó cikkek: