Lady Diana Spencer, walesi hercegné

(1961 – 1997)

Diana Spencer 1961. július 1-én a Sandringham birtokon található Park House-ban született, melyet a Spencer család akkor már évtizedek óta bérelt a királyi családtól. A Spencer család egyike a legősibb és legfontosabb brit családoknak, amely generációk óta szoros kapcsolatban áll a királyi családdal.

Csupán 7 éves volt, amikor a szülei elváltak és a kis Diana 3 testvérével együtt az édesapjukkal maradt.

1975-ben nagyapja halálát követően kapta meg a Lady rangot, édesapja pedig a gróf (Earl) Spencer címet örökölte.

Diana 1968-ban

Gyermekkora óta szerette a zenét, a táncot, szívesen sportolt, különösen az úszást kedvelte. Mivel mindig is rajongott a gyerekekért, eleinte dadaként, majd óvodai asszisztensként helyezkedett el Londonban.

1977-ben egy vadászat alkalmával ismerte meg a már csaknem 30 éves Charles-t, a walesi herceget, aki akkoriban Diana nővérével, Sarah-val találkozgatott.

1980-ben, egy vacsora keretében találkoztak ismét. Diana próbálta vigasztalni a herceget, aki nem sokkal korábban vesztette el nagybátyját és mentorát, Lord Mountbattent, egy merénylet következtében. Charles, akit meghatott a Diana által tanúsított empátia, a követakező hetekben többször is találkozóra hívta a fiatal hölgyet. A Királynő, Philip herceg és az Anyakirályné is szívesen fogadták Dianát, amikor vendégként megfordult a királyi család rezidenciáin.  Az eljegyzés bejelentésére 1981. február 6-án került sor. Lady Diana egy fehérarany jegygyűrűt választott zafír kővel, amelyet 14 gyémánt vesz körül. Az esküvő előtt beköltözött a Buckingham Palota egyik lakosztályába, ahol udvari protokollt tanult.

Diana és Charles 1981. július 29-én házasodtak össze a londoni Szent Pál székesegyházban. A ceremónián 2000 meghívott vendég volt jelen, és több, mint 750 millió ember látta a televíziós közvetítést. Az oltár előtt Diana véletlenül felcserélte Charles első két nevét, Philip Charles-t mondott Charles Philip helyett, és –  Charles-szal megegyezve – nem tett engedelmességi esküt a férjének.

Charles és Diana esküvője

A nászút után az ifjú pár a Kensington Palotába költözött.

1982 januárjában a 12 hetes terhes Diana leesett a Sandringhami rezidencia lépcsőjén. A magzatnak végül nem lett baja, és mindenki balesetnek vélte a történteket. Ma már tudjuk, hogy ez volt Diana első kétségbeesett próbálkozása, hogy felhívja magára férje figyelmét.

Diana és Charles első gyermeke, a trónörökös William 1982. június 21-én született, Harry, a második fiú pedig 1984. szeptember 15-én. Mindenki egyetért abban, hogy Diana példás családanya volt, odaadó és ragaszkodó. A saját maga által választott nevelőnőket alkalmazta, ő kereste meg a megfelelő iskolákat is fiai számára, akiket szintén a saját ízlése szerint öltöztetett. Amikor csak tehette, elkísérte őket az iskolába, és a saját hivatalos elfoglaltságait is próbálta a gyermekei igényeihez igazítani.

Fáradhatatlanul végezte jótékonysági munkáját, betegeket látogatott a világ minden táján, lelkes állatvédő volt, hangot emelt az AIDS megelőzése érdekében és a fegyverek használata ellen, és különösen az alattomos taposóaknák ellen.

Időközben Charles és Diana házassága megromlott. Charles visszatért régi szerelméhez, Camillához, és Diana is viszonyt kezdett lovasoktatójával, James Hewitt-tal. 1992-ben jelent meg a “Diana igaz története” című könyv, mely felfedte a nyilvánosság előtt a herceg házasságtörését, Diana depresszióját és öngyilkossági kísérleteit, és ezzel nagy botrányt kavart. Ezután publikáltak a lapok a Charles és Camilla közötti intim telefonbeszélgetéseket.

Az emberek Diana pártját fogták, aki Camillát okolta a házassága megromlása miatt. Charles hiába próbálta meggyőzni a nyilvánosságot, hogy viszonya Camillával csak 1986-ban kezdődött, amikor a házassága már menthetetlenül zátonyra futott.

1992-ben a brit miniszterelnök John Major bejelentette a parlamentnek, hogy a hercegi pár úgy döntött, elválik. Charles és Diana válását végül 1996-ban mondták ki. A válás következtében Diana elvesztette a királyi fenség megszólítást, viszont használhatta a Walesi hercegné címet, és továbbra is a királyi család tagjának tekintették, mivel fiai a trónöröklési rendben a legelőkelőbb helyeket foglalták el.

Diana és Teréz anya barátsága

A válást követően is a Kensington Palotában élt, egészen haláláig.

Válása után először egy híres pakisztáni származású szívsebésszel, Hasnat Khan-nal, majd Dodi Al-Fayed egyiptomi vállalkozóval alkottak egy párt.

1997. augusztus 31-én Párizsban autóbalesetet szenvedett párjával, Dodi Al-Fayeddel: a sofőr és Dodi a helyszínen életüket vesztették, Diana pedig néhány órával később a kórházban hunyt el.

A nép nyomására a királyi család nyilvános temetést szervezett, annak ellenére, hogy Diana nem volt már királyi fenség. A temetés napján 3 millió gyászoló ember lepte el London utcáit. Charles két fiával, Philip edinburgh-i herceggel és Diana öccsével együtt kísérte Dianát utolsó útjára. A temetést a televízión keresztül több mint 2 milliárd ember követte, ezáltal a történelem egyik legnézettebb televíziós eseménye lett.

Diana sírja a Spencer család birtokán, Althorpe-ban található, egy kis tavi szigeten, és nem látogatható.

Kapcsolódó cikkek:


Megszólításai/címei az évek során:

1961. július 1. – 1975. június 9. (Nagyapja halála): The Honourable Diana Frances Spencer

1975. június 9. – 1981. július 29. (esküvő): Lady Diana Frances Spencer

1981. július 29. – 1996. augusztus 28. (válás): Ő Királyi Fensége, Wales Hercegnéje (HRH The Princess of Wales)

SKÓCIÁBAN 1981. július 29. – 1996. augusztus 28.: Ő Királyi Fensége Rothesay Hercegnéje (HRH The Duchess of Rothesay)

1996. augusztus 28. – 1997. augusztus 31. Diana, walesi hercegné (Diana, Princess of Wales)


Diana sosem volt hercegnő, ezért helytelen rá akként hivatkozni. Az ő titulusa Princess of Wales volt, amit Wales Hercegnéjeként fordítunk magyarra. Továbbá, az angol főnemességben az a szokás, hogy az elvált nő megtarthatja a férje rangját úgy, hogy a saját keresztneve odakerül elé: Diana, Princess of Wales