Camilla, a királyné (Queen Consort)

(1947 – )

Camilla 1947. július 17-én született Londonban, Camilla Rosemary Shand néven. Édesapja, Bruce Shand az angol hadsereg tisztje volt, aki miután leszerelt, főként borkereskedőént dolgozott. Édesanyja, Rosalind Cubitt, Ashcomb bárójának a lánya. Anyai dédnagyanyja, Alice Keppel Edward VII szeretője volt 1898 és 1910 között.

Camilla – közeli barátainak csak szimplán “Milla” – Londonban tanult 16 éves koráig, majd Svájcban és Párizsban folytatta tanulmányait.

Camilla 1965-ben édesanyjával

Eleinte titkárnőként, később recepciósként helyezkedett el Londonban. Szabadidejében szeretett lovagolni, festeni, horgászni és kertészkedni.

Az 1960-as években ismerte meg későbbi férjét, Andrew Parker Bowles-t, az angol hadsereg tisztjét, akivel 1973-ban keltek egybe. Az eseményt a londoni arisztokrácia az “év esküvőjeként” emlegette. A 800 meghívott vendég között volt pl. Anne hercegnő, Elizabeth anyakirályné és Margaret hercegnő is.

A párnak 2 gyermeke született, 1974-ben Tom (akinek Charles walesi herceg a keresztapja) és 1978-ban Laura. Öt unokájuk van: fiuk révén Lola és Freddy, míg lányuk révén Eliza, Gus és Louis (ikerfiúk)

1995-ben, 21 év házasság után váltak el, miután már évek óta külön éltek. Camilla és Charles állítólag 1971-ben találkoztak először egy közös barátjuk házában. A kezdeti barátságból szerelem alakult ki közöttük, amelyről a londoni arisztokráciának is tudomása volt. Charles látogatást tett Camilla családjánál is. A viszony 1973-ban ért véget, miután a herceg a tengerentúlra utazott haditengerészeti küldetésben, és Camilla férjhez ment.

Charles és Camilla 1975-ben és 2004-ben

1979-ben a Lord Mountbatten elleni merényletet követően a nagybátyját és mentorát elvesztő Charles Camillánál keresett vigaszt. A viszonyról, úgy hírlik, Camilla férje is tudomást szerzett és elfogadta azt. Végül 1981-ben Charles feleségül vette Lady Diana Spencert.

A Charles és Camilla közötti viszony egy évtizeddel később, 1992-ben derült ki a nyilvánosság számára, amikor megjelent a Diana igaz története című könyv, majd 1993-ban kirobbant a botrány egy titokban rögzített intim telefonbeszélgetés miatt. A könyv és a hangfelvétel nagy csorbát ejtett Charles hírnevén, Camillát pedig gyalázni kezdték a lapok.

Miután mindketten elváltak, Camilla néha feltűnt Charles társaságában bizonyos eseményeken, de csak 1999-ben jelentek meg először hivatalosan együtt. Később bemutatták őt a Királynőnek is, aki 2002-ben meghívta Camillát az aranyjubileumára. 2003-ban Camilla a Clarence House-ba költözött Charleshoz, ahol mindmáig élnek. A pár 2005-ben házasodott össze a windsori polgármesteri hivatalban, polgári ceremónia keretében (tanúik Camilla fia, Tom és Charles fia, William voltak).

Charles és Camilla az esküvőjükön

Bár esküvője óta férje révén elsődleges címe Wales hercegnéje, ezt nem használja, ehelyett férje második címéből következően Cornwall hercegnéjeként ismert. Mióta Cornwall hercegnéje lett, Camilláé Nagy-Britannia második legmagasabb női rangja (az első a Királynőé természetesen).

Több szervezet védnöke, köztük van pl. a Battersea Dogs & Cats, a Brit Lovas Föderáció, a Trinity Hospice, a Londoni Kamarazenekar, a Nuffield Ortopéd Központ. Emellett 2001 óta a Nemzeti Csontritkulás Társaság elnöke, könyvet is írt, amelyben tanácsokat ad nőknek arról, hogyan előzhetik meg ezt a betegséget. Kiemelt figyelmet szentel a szexuális és családon belüli erőszak áldozatainak, gyakran látogatja az áldozatokat segítő központokat. Állatmenhelyek védnöke is, ő maga is már 2 kutyát fogadott örökbe, ők Beth és Bluebell, mindketten Jack Russelek. Emellett olyan szervezeteket is támogat, amelyek a szegényeket és a hajléktalanokat segítik. Könyvszeretetéből fakadóan több irodalmi társaság védnöke is.

Őfelsége, a Királynő halálakor férje Charles III (III. Károly) néven lépett trónra, és Camilla ezzel elnyerte a Queen Consort (királyi hitves) címet.

Risultato immagini per prince charles camilla beth bluebell
Camilla és Bluebell 2015-ben

Megszólításai/címei az évek során:

1947. július 17 – 1973. július 4.: Miss Camilla Rosemary Shand

1973. július 4. (esküvő) – 1995. márius 3. (válás): Mrs Andrew Parker Bowles

1995. március 3. – 2005. április 9. (2. esküvője): Mrs Camilla Parker Bowles

2005. április 9. – 2022. szeptember 9: Ő Királyi Fensége, Cornwall hercegnéje (HRH The Duchess of Cornwall)

2022. szeptember 9 óta: Őfelsége, a királyné (királyi hitves) HM The Queen Consort

SKÓCIÁBAN 2005. április 9. – 2022. szeptember 09: Ő Királyi Fensége, Rothesay hercegnéje (HRH The Duchess of Rothesay)