Beatrice, yorki hercegnő

(1988 –     )

Beatrice Elizabeth Mary yorki hercegnő 1988. augusztus 8-án született Andrew yorki herceg és felesége, Sarah nagyobbik lányaként. Jelenleg a trónöröklési rend 10. helyén áll apja mögött.

Keresztelőjét 1988. december 20-án tartották a St. James palota királyi kápolnájában.

Princess Beatrice's original name had to be changed because the Queen hated  it - Daily Star
(Dailystar)

7 éves korában diszlexiát állapítottak meg nála.

A középiskola után a londoni Goldsmiths College-ben tanult történelmet és 2011-ben vette át a diplomáját.

Princess Beatrice Graduates From College
Beatrice és szülei a diplomaosztón (Getty)

Édesanyja mellett számos karitatív eseményen vett részt, pl. HIV pozitív gyerekeket látogatott meg Oroszországban. A királyi családból elsőként (csapatban) lefutotta a London Maratont, hogy pénzt gyűjtson a Children in Crisis szervezetnek; 2012-ben ugyancsak karitatív céllal megmászta a Mount Everest-et, 2016-ban pedig hasonló céllal részt vett a Virgin Strive Challenge-en, amelynek a keretén belül megmászta az Etna vulkánt is. Támogatja a Springboard for Children alapítványt, amely tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel foglalkozik, a Teenage Cancer Trust-ot, hat barátjával együtt pedig megalapította a Big Chance nevű alapítványt, amely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a hagyományos iskolai képzésen kívül is próbáljanak meg további tudásra szert tenni.

Beatrice a karitatív triatlon keretében az Etna vulkánon

Ezenkívül a királyi családból elsőként szerepelt olyan filmben, ami nem dokumentumfilm, amikor is statisztaszerepet kapott a The Young Victoria című filmben (2009).

2006-tól tíz éven keresztül Dave Clark-kal alkottak egy párt, de 2016 júliusában szakítottak.

Jelenlegi párja Edoardo Mapelli Mozzi, akivel 2018 óta vannak együtt (pontos dátum nem ismert, de Eugenie hercegnő és Jack Brooksbank esküvőjén találkoztak újra hosszú évek után, miután már gyerekkoruk óta ismerik egymást).

A Buckingham Palota 2019. szeptember 26-án jelentette be, hogy eljegyezték egymást. Úgy tervezték, hogy az esküvő 2020. május 29-én lesz a St. James palota királyi kápolnájában, ám a koronavírus járvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani.

Mit érdemes Edoardoról tudni?

Az olasz arisztokrata származású, de már Londonban született, olasz és brit állampolgársággal is rendelkező “Edo” az edinburghi egyetemen végzett politika szakon.

Édesapja az olasz származású báró Alessandro Mapelli-Mozzi, aki brit színekben versenyzett sífutóként az 1972-es téli Olimpiai Játékokon. 

Edoardo 2007-ben Londonban alapított egy ingatlanfejlesztéssel és lakberendezéssel foglalkozó céget (Banda), amely kifejezetten luxus ingatlanokra és ennek megfelelően jómódú kliensekre specializálódott. Emellett több karitatív szervezetet is létrehozott Ruandában (pl. Cricket builds hope), és környezetvédelemmel foglalkozó egyesületeket is támogat.

(Pinterest)

Van már egy két (három?) éves kisfia, Christopher Woolf, aki az előző kapcsolatából született az amerikai építésznőtől, Dara Huangtól.
Edoardo édesanyjának második férje, Christopher Shale hosszú évtizedeken keresztült ápolt baráti viszonyt a yorki házaspárral, akiknek 1986-ban tartott esküvőjén is a meghívottak között szerepelt. Christopher Shale 2011-ben hunyt el, temetésén Andrew és Sarah mellett Beatrice és Eugenie is részt vettek. Sarah emellett Edoardo féltestvérének, Alby-nak a keresztanyja.
Edoardo és Beatrice hercegnő már gyerekkoruk óta ismerik egymást, és Eugenie yorki hercegnő esküvőjén találkoztak ismét 2018 októberében. Ezt követően kezdtek el több időt tölteni egymás társaságában…

Beatrice és Edoardo 2021. május 20-án jelentették be, hogy első gyermekük születését őszre várják.

Kislányuk, Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi 2021. szeptember 18-án született meg Londonban, a nevét október 1-jén hozták nyilvánosságra.

Beatrice hercegnő megszólításai/címei az évek során:

  • 1988. augusztus 8. – 2020. július 17. (esküvő): Ő Királyi Fensége, Beatrice yorki hercegnő (HRH Princess Beatrice of York)
  • 2020. július 17. óta: Ő Királyi Fensége, Beatrice hercegnő, Mrs. Edoardo Mapelli Mozzi (HRH Princess Beatrice, Mrs. Mapelli Mozzi)