Andrew, yorki herceg

(1960 –            )

Az 1960. február 19-én született Andrew herceg Elizabeth II királynő és Philip edinburgh-i herceg sorban harmadik gyermeke és második fia, aki jelenleg a trónöröklési sorban a 9. helyen áll.

Kisgyerekként magántanuló volt, majd apja és bátyja Charles nyomdokait követve a skóciai Gordonstoun hallgatója lett. Egyetem helyett a Tengerészeti kollégiumot választotta.

A fiatal Andrew

Katonai pályafutása:

Miután belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe több hajón is szolgált, helikopterpilóta és kommandós kiképzést is kapott. A Királyi Légierőnél szolgált és édesanyja, a Királynő külön engedélyével részt vett a Falkland-szigeteki háborúban.

Andrew 1985-ben

Katonai karrierének állomásairól bőven lehetne még részletesen írni, de mi megelégszünk annyival, hogy 1999-ben parancsnokká nevezték ki, és 2000-ig, leszereléséig a Brit Védelmi Minisztériumban szolgált. Később tiszteletbeli kapitánnyá léptették elő, majd 2010-ben 50. születésnapján ellentengernaggyá, 2015-ben pedig tiszteletbeli altengernaggyá.

Házassága és válása:

Sarah Fergusonnal már kisgyermek koruk óta ismerték egymást, és hivatalosan 1985-ben lettek egy pár. 1986. július 23-án házasodtak össze, ezen a napon kapták meg a Királynőtől a York hercege és hercegnéje címeket.

A hivatalos esküvői portré

Két lányuk született: Beatrice (1988) és Eugenie (1990), de a kezdeti boldogságnak nem tett jót Andrew katonai karrierjéből fakadó folyamatos távolléte. 1992-ben külön költöztek, majd 1996-ban elváltak. Kapcsolatuk baráti maradt ezután is, két lányuk felügyeletét közösen látták el, és úgy tudni, hogy 2004-ig egy fedél alatt éltek.

A család 1999-ben egy kertipartin
2003-ban Andrew 43. születésnapján Svájcban

Andrew szenvedélyes golfjátékos, több golfklub védnöke és még többnek tiszteletbeli tagja. Rendszeresen járt Kanadában, és az Egyesült Királyság nemzetközi kereskedelméért és befektetésekért felelős különmegbízottja is volt.

2019. november 20-án Twitteren jelentette be, hogy (az Epstein-ügy miatt) határozatlan időre visszalép a Korona nevében történő hivatalos teendői végzésétől.

A nyilatkozat szövege magyarul:

“Közlemény Őfenségétől, a Yorki Hercegtől
Az elmúlt néhány napban világossá vált számomra, hogy a körülmények és korábbi kapcsolatom Jeffrey Epsteinnel komoly fennakadásokat okoz családom munkájában, és mindazoknak a intézményeknek és jótékonysági szervezeteknek a munkájában, melyeket büszkén támogatok.
Emiatt megkértem Őfelségét, hogy visszaléphessek a közéleti munkámtól a közeljövőre nézve, és erre engedélyt kaptam.
Továbbra is egyértelműen sajnálom a rosszul megítélt kapcsolatomat Jeffrey Epsteinnel. Öngyilkossága sok megválasztolatlan kérdést hagyott maga után, legfőképpen az áldozatai számára, és mélyen együttérzek mindenkivel akit ez bármilyen módon is érintett, és aki válaszokat keres a dolgok lezárásához. Csak remélni tudom hogy idővel sikerül majd újraépíteni életüket. Természetesen készségesen segíteni fogom a megfelelő jogi szerveket a vizsgálataikban, amennyiben szükséges.”

Két unokája van:

  • August Philip Hawke Brooksbank (2021) – Eugenie hercegnő révén
  • Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi (2021) – Beatrice hercegnő révén

Megszólításai/címei az évek során:

  • 1960. február 19. – 1986. július 23. (esküvő): Ő Királyi Fensége, Andrew herceg (HRH The Prince Andrew)
  • 1986. július 23. óta: Ő Királyi Fensége, York hercege (HRH The Duke of York)