A Windsor-ház története

A Windsor-család és a Mountbatten-Windsorok

Badge of the House of Windsor.svg
forrás: Wikipedia

1917. július 17-én George V brit király rendelettel alapította meg a Windsor-házat, amikor saját és családja német nemesi címeiről lemondva, elhagyta a Szász-Coburg-Gothai-ház (Saxe-Coburg and Gotha) megnevezést. E német név Albert szász–coburg–gothai herceggel, Victoria királynő férjével érkezett meg a brit királyi családba, köszönhetően annak, hogy a főszabály szerint a gyerekek az apa vezetéknevét öröklik.

Gotha G.V Bomber
Gotha bombázók London felett (forrás: fiddlersgreen.net)

Az első világháború alatt azonban egyértelműen igen heves németellenes érzések uralkodtak Nagy-Britanniában (is), melynek tetőpontjáról 1917 márciusában beszélhetünk: ekkor a Gotha G.IV elnevezésű bombázó repülőgép – amely elsőként volt képes átrepülni a La Manche csatornát – megkezdte London bombázását. A repülőgép neve, Gotha közvetlenül összecsengett a királyi család nevével, mivel az azonos nevű német városban állították elő. 

Windsor Castle - Wikipedia
A Windsori kastély (Wikipedia)

A király tehát jobbnak látta, ha megszakítja a kapcsolatot a német rokonsággal és a királyi ház fennmaradása érdekében új nevet választ. A királyi ház új nevére a megoldást a király magántitkára, Arthur Bigge, Lord Stamfordham találta meg: WINDSOR-HÁZ – egy név, amely egyben elegáns és tiszteletet sugárzó is, és nem mellesleg az akkori király egyik kedvenc rezidenciája. 


Még ugyanabban az évben a német nevű és származású angol nemesi családok is nevet változtattak: így lett például Louis Alexander of Battenbergből, Philip herceg nagyapjából Louis Alexander MOUNTBATTEN.

Picture
A Windsor-ház megalapításának kihirdetése (forrás: houseofwindsor.weebly.com)

A Windsor-ház jelenleg a negyedik uralkodójánál tart (a név után az uralkodás kezdete és vége):

  • George V (1910. május 6 – 1936. január 20.)
  • Edward VIII (1936. január 20 – 1936. december 11.)
  • George VI (1936. december 11. – 1952. február 6.)
  • Elizabeth II (1952. február 6. – )
Queen and Prince Philip
A Királynő és Philip herceg 2017-ben, 70. házassági évfordulójuk alkalmából készült fotón, illetve Elizabeth hercegnő és Philip Mountbatten 1947-ben, esküvőjük napján
(CAMERA PRESS•MATT HOLYOAK•AFP GETTY)

Mivel főszabály szerint a gyerekek az apa vezetéknevét öröklik, így ez a kérdés a Királynő 1952-es trónra lépésekor is felmerült. A királyi hitves (Philip) görög hercegként látta meg a napvilágot, és mint ilyen, a Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház tagja volt. Azonban az esküvőre készülve 1947. február 28-án lemondott hercegi címéről, és felvette anyai nagyapja családnevét, a Mountbattent.

A dinasztia neve körüli esetleges bizonytalanságokat lecsillapítandó a Királynő 1952. április 9-i dátummal kihirdette a hivatalos közlönyben, hogy őt, gyermekeit és leszármazottait Windsor-háznak és -családnak fogják hívni.

1960. február 8-án azonban – miután a dinasztia nevének esetleges megváltozását erősen ellenző két személy, a Királynő nagyanyja, Mary anyakirályné és Winston Churchill miniszterelnök elhunyt, illetve lemondott – Őfelsége módosította a nyolc évvel korábbi rendeletet. Úgy határozott, hogy leszármazottai a Mountbatten-Windsor nevet fogják viselni, kivéve azokat, akiket hercegi cím és a Királyi Fenség megszólítás illet meg, illetve a házas nőket.

Elképzelhető (!), hogy Charles trónra kerülésével a dinasztia neve Mountbatten-Windsorra vagy Mountbattenre változik, de az is, hogy a folyamatosság érdekében megtartja majd a Windsor nevet.

A királyi ház történetéből ide vágó precedens Victoria királynő halála: ő volt ugyanis a Hannoveri-ház utolsó uralkodója; fia, Edward VII pedig (apja családnevéből következően) a Szász-Coburg-Gothai-ház első uralkodója lett. 

Ha ugyanez ismétlődik meg a jelenlegi Királynő esetében is, akkor vele véget ér(het) a Windsor-ház, és Charles trónra lépésével pedig kezdetét veszi (veheti) a Mountbatten-Windsor, vagy simán csak Mountbatten-dinasztia…

Meglepő módon az új családnevet azonban ennek a fenti rendeletnek ellentmondva a Királynő lánya (Anne hercegnő) és második fia (Andrew herceg) is használta a házassági anyakönyvi kivonatán, azonban jelenleg összesen négy olyan személy van, akinek a fenti rendelet alapján a Mountbatten-Windsor a családneve: 

  • Edward és Sophie gyermekei (Louise és James),
  • illetve Harry és Meghan gyermekei (Archie és Lilibet)

Azonban ennek ellentmond, hogy Edward gyerekeire Mountbatten-Windsor helyett csak Windsor névvel utal a királyi ház a sajtóközleményekben (BBC), így jelenleg Archie és húga, Lilibet az egyetlenek, akinek jog szerint ez a vezetékneve, és akit így is szólítanak.