Sophie, wessexi grófné

(1965 –   )

Sophie Helen Rhys-Jones 1965. január 20-án született Oxfordban, Christopher Bournes Rhys-Jones és Mary O’Sullivan lányaként. Egy bátyja van.

Titkárnőnek tanult, de végül PR-szakember lett. Több cégnél is megfordult, köztük a Capital Radio-nak négy éven keresztül volt közönségkapcsolati és sajtómunkatársa. Svájcban is dolgozott, majd egy évet utazott és dolgozott Ausztráliában.

1996-ban hozta létre saját PR ügynökségét, a RJH Public Relations-t, amelyet 5 éven át vezetett.

Férjét, Edwardot, a Királynő és Philip herceg legkisebb fiát 1993-ban ismerte meg egy jótékonysági rendezvény során. Hat évvel később, 1999. június 19-én házasodtak össze a Windsor kastélybeli Szent György kápolnában, a királyi család szokásaival ellentétben kis, intim esküvő során, amelyet nem közvetített a televízió sem. Az esküvő után a Királynőtől a Wessex grófja és grófnéja címet kapták és Surrey-ben telepedtek le.

Két gyerekük van: Lady Louise Windsor (2003) és James severni vikomt (2007).

Lánya születésekor császármetszést hajtottak végre rajta, mivel mind az ő, mind a gyermek élete veszélybe került szülés közben.

Saját döntésük alapján egyik gyerekük sem viseli a “brit királyi herceg illetve hercegnő” címet és nem jár nekik a “Királyi fenség” megszólítás sem, de ennek ellenére a Windsor-ház tagjainak számítanak.

Sophie és a Királynő állítólag nagyon szoros kapcsolatban állnak, hisz mindketten rajonganak a lovakért és a hadtörténelemért. Sokszor lovagolnak ki együtt.

1999-ben férjével megalapították a “The Wessex Youth Trust” alapítványt, amely több, gyermekek és fiatalok oktatásával foglalkozó egyesületnek nyújt támogatást.

Emellett Sophie több mint 70 alapítvány és egyesület védnöke, ezek közül több kiemelten is foglalkozik a vaksággal, fogyatékosságokkal és agyhártyagyulladással, de a mezőgazdaság és a sport területén is több egyesületnek a patrónusa. 2003 óta a Nemzeti Autisztikus Társaság védnöke.

2016-ban blogot vezetett a 715 km-es bicikliútjáról, amely során Edinburgh-ból Londonba kerekezett az Duke of Edinburgh díj 60. évfordulója alkalmából.

Kapcsolódó cikkek:

Sophie férje, Edward wessexi gróf

A Duke of Edinburgh díj Gyémánt kihívása (2016)

Megszólításai/címei az évek során:

1965. január 20. – 1999. június 19. (esküvő): Miss Sophie Helen Rhys-Jones

1999. június 19. óta: Ő Királyi Fensége, Wessex grófnéja (HRH The Countess of Wessex)

SKÓCIÁBAN 2019. március 10. óta: Ő Királyi Fensége, Forfar grófnéja (HRH The Countess of Forfar)