Elizabeth II brit királynő

(1926 – 2022 )

(forrás: gettyimages)

Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője”

Elizabeth Alexandra Mary Windsor a yorki hercegi pár elsőszülött gyermekeként 1926. április 21-én született Londonban. Ekkor a trónöröklési rend 3. helyén állt nagybátyja, Edward (a későbbi Edward VIII király) és apja, Albert (a későbbi George VI király) mögött. 

Egyik felmenője magyar volt, ükanyja Rhédey Klaudia révén valamennyi magyar vér is csörgedezik ereiben.

A családja által kedvesen Lilibet-nek szólított hercegnő húgával együtt magántanuló volt, nevelőnőjüktől legfőképp történelmet, zenét, irodalmat, valamint francia nyelvet tanultak. Később jogot és vallástörténetet is tanult, ez utóbbit magától a canterbury-i érsektől. Kitűnő úszó volt, és a mai napig rajong a kutyákért és a lovakért.

Életének első 10 éve viszonylagos idillben telt, hisz ekkor még senki nem gondolta, hogy édesapjából egyszer király lesz. Nagyapja George V (V. György) király 1936-ban bekövetkezett halála után elsőszülött fia, Edward herceg lett az uralkodó, ám ő még ugyanazon év decemberében lemondott a trónról, hogy elvehesse feleségül a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont, és ennek a nem várt fordulatnak köszönhetően a hercegnő édesapja lépett trónra George VI (VI. György) néven. Ettől kezdve a hercegnő előlépett trónörökössé, és elkezdődött felkészítése az uralkodásra.

(forrás: telegraph.co.uk)

A tanácsadók intelmei ellenére a királyi család a 2. világháború kezdetén nem hagyta el Londont. A két hercegnő a háború nagy részét a Windsor kastélyban töltötte, ahová 1940. május 12-én menekítették őket, és ahol 1945 májusáig maradtak. Szüleik, a Király és Királyné napközben a Buckingham palotában tartózkodtak vagy járták az országot a királyi vonattal: gyárakat, katonai alakulatokat, kórházakat látogatva meg országszerte. Amikor tehették, az estéket és a hétvégéket ők is Windsorban töltötték lányaikkal.

A 18 éves Elizabeth Alexandra Mary Windsor – miután hosszas unszolást követően édesapja, a Király engedélyezte – 1945-ben három hétig tartó szolgálaton vett részt az Önkéntes Kisegítő Honvédelmi Szolgálat (ATS) által üzemeltetett Gépi Szállítási Kiképzőközpontban, mint másodbeosztott.  Teherautó-sofőrként teljesített szolgálatot és autószerelőnek is kiképezték.

(forrás: life.hu)

1939. július 22-én a királyi család látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián. A látogatás előtt a királyné felkérte az ott tanuló 18 éves Philip herceget, Lord Mountbatten unokaöccsét, hogy lányai, Elizabeth és Margaret hercegnők kísérője legyen és gondoskodjon aznapi szórakoztatásukról. A 13 éves hercegnő állítólag ekkor, egy krokettezéssel és teázással eltöltött napon szeretett bele a jóképű tengerésznövendékbe, “akiről le sem tudta venni a szemét”. A fiatalok nem sokkal ezt követően levelezni kezdtek, a hercegnő ágya mellett pedig nemsokára megjelent egy bekeretezett fotó is rajongásának tárgyáról. Egykori nevelőnője, Marion ‘Crawfie’ Crawford írta meg a The Little Princesses című könyvében, hogy a hercegnő már-már illetlenül rajongott a jóképű hercegért.

Philip 1946-ban kérte meg a hercegnő kezét a királytól, aki engedélyezte is a frigyet, ám a hivatalos bejelentéssel a következő évig várni kellett, hiszen Elizabeth ekkor töltötte be 21. életévét. Philip herceg kapcsolatai (nővérei révén), származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért le kellett mondania görög és dán királyi címeiről – így utódjai nem formálhattak jogot se a dán, se a görög trónöröklési rendben betöltött helyükre

Eljegyzésüket 1947. július 10-én jelentették be, az esküvőt pedig még ugyanabban az évben, november 20-án tartották a Westminsteri apátságban.

Royal Wedding: Queen Elizabeth II and Prince Philip's Westminster Abbey  nuptials | HELLO!
(Hello magazin)

Az ifjú pár a Clarence House-ban telepedett le, itt született első két gyermekük is: Charles 1948-ban és Anne 1950-ben. Őfelsége trónra kerülése után a párnak született még két gyermeke: Andrew 1960-ban és Edward 1964-ben.

A család 1972-ben (calgaryherald.com)

Gyerekeik voltak az első királyi csemeték, akik iskolába jártak, nem pedig otthon, magánoktatókkal tanultak.

A trónörökös hercegnő betegeskedő apja, George VI király helyett egyre több feladatot vállalt át. Édesapja 1952. február 6-án bekövetkezett halálát Kenyában tudta meg, az apjától átvállalt hivatalos út egyik állomásán, a hírre azonnal visszarepült Londonba, immár Királynőként. Ekkor 25 éves volt.

1953. The Coronation of Queen Elizabeth II: 'The Procession'. - YouTube |  St edward's crown, Queen elizabeth, Queen's coronation
(pinterest)

Szerepének megfelelően körbeutazta a Királyságot és a Nemzetközösséget, heti rendszerességgel miniszterelnöki audienciát tart, valamint a parlament megnyitása is az ő feladata.

1937 óta hagyomány, hogy az uralkodó karácsony első napján (vagyis december 25-én) délután 3 órakor elmondja karácsonyi üzenetét.

Több újítás is fűződik fűzhető a nevéhez, uralkodása során például bevezette az ún. városi sétát, amely lehetőséget biztosított számára arra, hogy minél több emberrel találkozzon. A család tagjainak ez azóta is kiemelt programja, és hozzájárul ahhoz, hogy a királyi család nem valami távoli kastélyban lakó elérhetetlen uralkodó, hanem hús-vér emberek közössége. Ez többek között talán az egyik titka is annak, hogy ez a monarchia a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, míg több más európai monarchia örökre eltűnt a történelem során.

Ő a Nemzetközösség feje, melynek együttes lakossága 1,7 milliárd fő, a világ lakosságának mintegy negyede. A világon egyedüliként egyszerre több országnak is az államfője.

Őfelsége érinthetetlen, nem vonható felelősségre tetteiért, nincs szavazati joga és nem léphet be a parlament alsóházába. Ő az anglikán egyház feje és a fegyveres erők főparancsnoka, noha joga csak arra van, hogy bejelentse a háborút vagy aláírja a békét.

Több, mint 600 civil szervezet, alapítvány és jótékonysági egyesület tiszteletbeli elnöke, illetve védnöke.

2017. február 6-án ünnepelte trónra lépésének zafir évfordulóját (65 év), és ugyanebben az évben, november 20-án pedig a 70. házassági évfordulóját Philip edinburgh-i herceggel.

(express.hu)

Többször is kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani a trónról, még a korára való tekintettel sem. Fia, Charles walesi herceg, trónörökösként az elmúlt évek során több eseményen is helyettesítette édesanyját, aki 2018-as 92. születésnapja óta egyre kevesebb feladatot vállal, de még így is rendkívül aktív.

Híres arról, hogy imádja a corgie fajtájú kutyákat, az első saját corgie-ját 18 évesen kapta 1944-ben és Susannak hívták. Susant több mint 30 corgie követte, sokan az ő egyenesági leszármazottai voltak. Az utolsó corgie-t (Willow) 2018 áprilisában, 15 éves korában kellett elaltatni, mert rákos volt, ekkor arról írtak az újságok, hogy nem szeretne több kutyakölyköt, ám 2021 elején fiától, Andrew hercegtől két kiskölyköt is kapott ajándékba: egy dorgit (tacskó és corgi keveréket) és egy corgit.

2022-ben ünnepelte trónra lépésének 70. évfordulóját, ez volt a Platina Jubileum éve. Az év június 12-én lett a világ második leghosszabban trónon lévő uralkodója, csupán a Napkirály, XIV. Lajos előzte meg (72 év 110 nap). A leghosszabban regnáló és a legidősebb brit uralkodó rekordját már korábban megdöntötte. Országszerte színpompás ünnepségeket rendeztek, melynek csúcspontja a Buckingham Palota előtt rendezett koncert volt.

Őfelsége egészségi állapota sokat romlott a Platina Jubileum évében: több fontos programot az utolsó pillanatban mondtak le: “… a királynő orvosai tanácsára vonakodva úgy döntött, hogy nem jelenik meg … “. A jubileumi Trooping of Colour katonai parádéra sem tudott elmenni, csupán a Buckingham Palota erkélyéről tartott szemlét a parádéról visszaérkező seregek felett, Kent hercegével az oldalán. A jubileumi hét végeztével Skóciába, a Balmoral Kastélyba utazott.

2022. szeptember 6-án miniszterelnök váltásra került sor. A szokásoktól eltérően a királynő nem utazott Londonban, hanem Balmoralban fogadta Boris Johnson miniszterelnököt, aki benyújtotta lemondását. Johnson távozása után fél órával fogadta Liz Truss képviselőt, a Konzervatív Párt új vezetőjét, akinek kormányalakítási megbízást adott. Ekkor készült róla az utolsó fénykép.

Őfelsége, a Királynő Balmoralban, Liz Truss miniszterelnök kinevezése után. Ez az utolsó fotó ami készült róla. (Forrás: Walesonline)

2022. szeptember 8-án a Buckingham Palota hivatalos közleményt adott ki:
“A ma reggeli további vizsgálatokat követően a Királynő orvosai aggódnak Őfelsége egészségéért, és azt javasolták, hogy továbbra is orvosi felügyelet alatt maradjon. A Királynőt kényelembe helyezték és Balmoralban tartózkodik.” A család tagjai mind Skóciába utaztak.

2022. szeptember 8-án, brit helyi idő szerint 15.10 órakor elhunyt. A Buckingham Palota 19.30 órakor hivatalos közleményt adott ki: “A Királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban. A Király és a Királyné ma este Balmoralban maradnak, Londonba holnap térnek vissza.”

A Királynő 96 évesen, 70 év és 214 nap uralkodás után hunyt el. Temetését szeptember 19-én tartották, állami pompával. Windsorban, a Szent György Kápolna VI. György Emlékkápolnájában nyugszik szüleivel, húgával és szeretett férjével.

(Forrás: Reuters)

Megszólításai/címei az évek során:

  • 1926. április 21. – 1936. december 11. (édesapja trónra kerül): Ő Királyi Fensége Elizabeth yorki hercegnő (HRH Princess Elizabeth of York)
  • 1936. december 11. – 1947. november 20. (esküvő): Ő Királyi Fensége, Elizabeth hercegnő (HRH The Princess Elizabeth)
  • 1947. november 20. – 1952. február 6. (édesapja halála, Elizabeth trónra kerül) Ő Királyi Fensége Elizabeth, Edinburgh hercegnéje (HRH The Princess Elizabeth, Duchess of Edinburgh)
  • 1952. február 6. óta: Őfelsége, a Királynő (HM The Queen)

Kapcsolódó linkek: