Edward, wessexi gróf

(1964  –       )

Edward Antony Richard Louis 1964. március 10-én született a Királynő és Philip edinburgh-i herceg negyedik gyermekeként.

Születésekor bátyjai, Charles és Andrew után 3. volt a trónöröklési sorban, jelenleg a 13. helyen áll. Születésekor ő volt a második royal baby az ún. “1964-es kvartettben“.

Edward 8 évesen édesanyjával, a Királynővel

Tanulmányait otthon kezdte, majd testvéreihez hasonlóan ő is iskolába járt. Ezután apja és bátyja nyomdokait követve a skóciai Gordonstoun iskolában tanult, majd az érettségi után Új-Zélandon töltött egy évet magántanárként. A Cambridge-i egyetemen történelmet hallgatott és 1986-ban diplomázott.

A családi hagyománynak megfelelően ezután elkezdte a Királyi Tengerészgyalogság tiszti képzését, de alig egy év után kilépett. Színészi álmokat dédelgetett, és egy rövidebb színházi kitérő után (az Operaház Fantomjánál és a Macskáknál volt rendezőasszisztens) 1993-ban megalapította saját vállalkozását, az Ardent Productions-t, amely a BBC-nek készített pár dokumentumfilmet és tévédrámát.

A média azonban nem nézte jó szemmel, hogy királyi címét és összeköttetéseit használja fel haszonszerzésre, annak ellenére sem, hogy a vállalkozás mindössze az első évben volt nyereséges, és akkor is csak azért, mert saját magának nem adott fizetést.  Az Ardent Productions-t 2009-ben számolták fel.

Esküvője, családja

Edward és Sophie Rhys-Jones (egy PR-ügynökség tulajdonosa és egyben vezetője) 1987-ben ismerkedtek meg, amikor a herceg még Sophie egyik barátnőjével találkozgatott. 1993-ban találkoztak ismét, és nem sokkal ezt követően már egy párt alkottak. Pár év együttélés után 1999-ben jelentették be eljegyzésüket, és ugyanezen év júniusában házasodtak össze a Windsori kastély Szt. György kápolnájában. Esküvőjük napján a Királynőtől a Wessex grófja és grófnéje címet kapták.

Két gyermekük született: Lady Louise Windsor (2003) és James severni vikomt (2007), akik a trónöröklési rendben apjuk mögött, a 14. (James) és a 15. (Louise) helyen állnak.

1999-ben feleségével megalapították a “The Wessex Youth Trust” alapítványt, amely több, gyermekek és fiatalok oktatásával foglalkozó egyesületnek nyújt támogatást.

Edward az utóbbi években több feladatot is átvett édesapjától, Philip hercegtől, ezek többnyire a Duke of Edinburgh-díjjal kapcsolatosak. Emellett – többek között – védnöke a Brit Paralimpiai Egyesületnek és a Nemzetközösségi Játékok Szövetségének.

Érdekességek:

A sajtó többször is előállt azzal, hogy Edward homoszexuális, de ezt minden alkalommal tagadták.

Ő a királynő egyetlen gyermeke, aki nem vált el.

Kapcsolódó cikkek:

Megszólításai/címei az évek során:

1964. március 10. – 1999. június 19. (esküvő): Ő Királyi Fensége, Edward herceg (HRH The Prince Edward)

1999. június 19. óta: Ő Királyi Fensége, Wessex grófja (HRH The Earl of Wessex)

SKÓCIÁBAN 2019. március 10. óta: Ő Királyi Fensége, Forfar grófja (HRH The Earl of Forfar)