Őfelsége, Charles III (III. Károly) király

(1948 – )

Charles Philip Arthur George 1948. november 14-én született a Buckingham Palotában a később királynővé koronázott Elizabeth hercegnő és Philip herceg elsőszülött gyermekeként.

forrás: https://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=PzsyFG0JbOE

Az újszülöttet december 15-én a Jordán folyóból származó vízzel keresztelte meg a Buckingham Palota Zeneszobájában a canterbury-i érsek.

Miután anyja trónra került, a 3 éves Charles a brit trónöröklési rendben az első helyre lépett elő. Az uralkodó elsőszülött gyermekeként automatikusan őt illette a Cornwall hercege, a Rothesay hercege, a Carrick grófja, a Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, illetve a Skócia hercege és főudvarmestere rang is. Négy éves volt, amikor édesanyját megkoronázták, a ceremónia alatt a Westminster apátságban nagymamája és nagynénje, Margaret hercegnő között foglalt helyet.

royal news Prince Charles

1955-ben a Buckingham palota bejelentette, hogy Charles állami iskolába fog járni és nem lesz magántanuló. Ő volt a királyi családból az első, aki ilyen oktatásban részesült: először a londoni Hill House School-ba járt, ahol a Királynő határozott kérésére semmilyen előnyös bánásmódban nem részesült, majd a Cheam Preparatory School és később a skóciai Gordonstoun növendéke lett.

A királyi család a Balmoral kastély előtt

1958-ban, 9 éves korában nevezték ki walesi hercegnek és Chester grófjának, bár csak 1969-ben koronázta őt meg édesanyja, a királynő. A ceremóniát a televízió is élőben közvetítette.

Charles azzal is megszakította a hagyományt, hogy gimnáziumba, majd egyetemre járt ahelyett, hogy sorkatonai szolgálatba állt volna. 1967-ben felvették a cambridge-i Trinity College-be, ahol antropológiát, régészetet és történelmet hallgatott. 1970-ben vette át főiskolai diplomáját, ő volt az első trónörökös az angol történelemben, aki lediplomázott. Ugyanebben az évben mandátumot kapott a Lordok házában is. 1975-ben mesterdiplomát is szerzett.

A walesi herceg a cambridge-i évek alatt

Abban viszont követte a családi hagyományt, hogy belépett az Angol Királyi Légierő soraiba. Az egyetem második éve alatt megkezdte a kiképzést, majd pilóta- és helikoptervezetői engedélyt is szerzett. Ezután a hadiflottánál folytatta a kiképzést. Többek között a HMS Norfolk torpedóvadászon is teljesített szolgálatot, majd tengeri szolgálatának utolsó 9 hónapjában a HMS Bronington aknaszedő hajó kapitánya lett.

Fiatalkorában több nővel is folytatott romantikus kapcsolatot, például Georgiana Russell-lel (a spanyolországi angol nagykövet lányával), Lady Jane Wellesle-vel, Susan George színésznővel, a luxembourgi Maria Astrid hercegnővel, Jane Warddal, Camilla Shanddal (aki később második felesége lett) és Amanda Knatchbull-lal. Ez utóbbit feleségül is kérte, de mivel Amanda nagymamája és öccse is abban a merényletben vesztette életét, amelyet nagyapja, Lord Mountbatten (Charles nagybátyja és mentora) ellen tervezett az IRA terrorszervezet, a fiatal lány úgy döntött, távol marad a királyi családtól. A walesi herceg 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel, de csak 1980-ban kezdtek sűrűbben találkozni. Charles apja, Philip herceg azt mondta a fiának, hogy Diana jó hírének árthat, ha nem dönti el hamarosan, hogy megházasodik-e. Charles úgy vélte, Diana igazi hercegnének való típus, és bár alig ismerték egymást, 1981 februárjában feleségül kérte őt hat hónap „randevúzás” után, melynek során összesen tizenháromszor találkoztak.

Az esküvőt ugyanezen év július 29-én tartottak a Szent Pál Székesegyházban.

Wedding of Charles, Prince of Wales, and Lady Diana Spencer photo.PNG

Az ifjú pár a Kensington Palotába költözött és két fiuk született: William (1982. június 21.) és Harry (1984. szeptember 15.). Charles abban is első volt a királyi családban, hogy jelen volt mindkét gyermeke születésénél.

A hercegi család 1989-ben nyaralásuk alatt

Öt év után a házasság krízisbe került kettejük eltérő jelleme és a 13 év korkülönbség miatt. Emellett Charles egyre gyakrabban tűnt fel fiatalkori szerelme, Camilla Shand (akkor már Parker Bowles) társaságában, Diana pedig viszonyt kezdett James Hewitt lovaglóedzővel.

1992-ben a brit miniszterelnök John Major bejelentette a parlamentnek, hogy a hercegi pár úgy döntött, elválik. Charles és Diana válását végül 1996-ban mondták ki. Dianát továbbra is a királyi család tagjának tekintették, a Kensington Palotában élt ezután is és folytatta feladatait számos alapítvány keretén belül.

Miután Diana 1997. augusztus 31-én halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban, Charles rögtön a helyszínre utazott és Londonba szállíttatta a hercegné holttestét. A temetésen a walesi herceg két fiával együtt kísérte őt utolsó útjára.

A Clarence House 2005. február 10-én jelentette be Charles és Camilla eljegyzését. Miután a Királynő is engedélyezte az esküvőt, a pár a windsori polgármesteri hivatalban, polgári ceremónia keretén belül házasodott össze április 9-én. Charles volt az első a királyi családból, aki polgári esküvőt tartott, nem templomit. Mindenesetre a Királynő az anglikán egyház fejeként nem vett részt magán a ceremónián, csak az azt követő áldáson a Windsori kastélyban lévő Szent György kápolnában.

A hercegnek négy unokája van: William és Catherine révén George herceg, Charlotte hercegnő és Louis herceg, Harry és Meghan révén Archie Mountbatten-Windsor.

Emellett második házassága révén van két mostohagyereke (Tom és Laura Parker-Bowles) és általuk öt mostohaunokája is.

Charles és Camilla hivatalos családi fotója az esküvőjük után – Camilla oldalán édesapja ül, mögötte a két gyermeke áll (Forrás: townandcountrymag.com)

Charles 1976-ban alapította meg a The Prince’s Trust nevű alapítványt, amely azóta is 11 és 30 év közötti, tanulási nehézségekkel küszködő vagy munkanélküli fiatalokat segít. Ezenkívül a walesi herceg több, mint 15 karitatív szervezetet hozott létre az évek folyamán, amelyek a The Prince’s Charities csoport tagjai, és emellett további 350 szervezet védnöke is.

Több alkalommal kiemelte a várostervezés fontosságát, ami a polgárok életminőségén is javíthat. Ebben a témakörben írt egy könyvet is és készített egy dokumentumfilmet A Vision of Britain címmel, amely a hagyományos városépítészetet részesíti előnyben a modernnel szemben. A Poundbury nevű falut például az ő ötletei alapján tervezte Leon Krier.

Charles különösen érdeklődik az iszlám művészet és a keleti építészet iránt, hozzájárult például annak a kertnek az építéséhez is, amely az Oxford Center Keleti Tanulmányok tanszékéhez tartozik, és amelynek ő a védnöke. Emellett fiatal közel-keleti művészeket is támogat különböző ösztöndíjakkal.

Elnöke és védnöke több mint 20 művészeti szervezetnek is, pl. a Királyi Zeneakadémiának, az Angol Kamarazenekarnak és a Purcell School-nak. Elnöke továbbá a Királyi Shakespeare Társaságnak, amelynek az előadásain rendszeresen részt vesz.

Charles lelkes környezet- és természetvédő is, az elmúlt évtizedek során számtalan alkalommal szólalt fel a fenntartható energiaforrások, az óceánok és a termőföldek védelmének és a klímaváltozás megelőzésének érdekében. 1990-ben dobta piacra a saját, biotermékeket forgalmazó márkáját, a Duchy Originals-t, amely ma már több, mint 200-féle terméket kínál az élelmiszerektől kezdve a kerti növényekig, a nem elhanyagolható kereskedelmi hasznot pedig felajánlja a saját karitatív szervezetei számára. 2004-ben alapította meg a Mutton Renaissance Campaigne nevű szervezetet, amely az angol juhtenyésztőket segíti.

Fiatal korában szenvedélyes lovaspóló-játékos volt, de 2001-ben egy időre eszméletét vesztette, miután leesett a lováról, azóta csak jótékonysági események alkalmával játszik. Gyakran járt rókavadászatra is, mígnem ezt a fajta sportot 2005-ben betiltották Nagy-Britanniában. Nagyon szeret horgászni is, főleg lazacra.

A walesi herceg, miközben beszédet tart a ‘What on Earth’ nevű környezetvédelmi konferencián

Charles 2017. szeptember 9-én lett minden idők leghosszabban regnáló walesi hercege. Ezen a napon döntötte meg a néhai VII. Edward rekordját, aki 59 év és 45 napon át “várta”, hogy trónra léphessen édesanyja, Viktória királynő után. Charles aznap 59 éve, egy hónapja és 15 napja viselte a walesi hercegi címet.

2018. november 14-én ünnepelhette 70. születésnapját. Ez alkalomból közzétettek egy hivatalos fotót, melyen Charles feleségével, Camillával, két fiával, menyeivel és három unokájával látható, boldog családként.

2022. szeptember 8-án brit helyi idő szerint 15.10 órakor édesanyja, II. Erzsébet királynő elhunyt Balmoralban. Charles és testvére, Anne az ágya mellett voltak. Halála pillanatában Charles az ősi szokásjog és a trónöröklési törvény értelmében azonnal Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság királya, a Nemzetközösség feje, a Hit Védelmezője lett, Charles III néven. Trónra lépését szeptember 10-én a Trónöröklési Tanács hivatalosan is megerősítette, és Proklamációban hirdették ki. A király koronázására 2023. május 6-án kerül sor a londoni Westminster Abbey-ban.

Charles III király esküt tesz a Trónöröklési Tanácsban (Forrás: The Royal Family)

Megszólításai/címei az évek során:

1948. november 14. – 1952. február 6. (édesanyja trónra kerül): Ő Királyi Fensége, Charles edinburghi herceg (HRH Prince Charles of Edinburgh)

1952. február 6. – 1958. július 26. (megkapja a Wales hercege címet): Ő Királyi Fensége, Cornwall Hercege (HRH The Duke of Cornwall)

1958. július 26. – 2022. szeptember 8. (Őfelsége, a Királynő elhunytával) : Ő Királyi Fensége, Wales Hercege (HRH The Prince of Wales)

SKÓCIÁBAN 1952. február 6. – 2022. szeptember 8. (Őfelsége, a Királynő elhunytával) : : Ő Királyi Fensége, Rothesay Hercege (HRH The Duke of Rothesay)

2022. szeptember 8.-tól (Őfelsége, a Királynő elhunytával) : Őfelsége, III. Károly király (HM Charles III King)

Kapcsolódó cikkek:

Charles herceg keresztelője (1948)
A Walesi herceg cím különlegessége
Trónra lépett Őfelsége, Charles III király